De stijging komt er omdat hoogspanningsnetbeheerder Elia de hogere kosten voor het opkopen van groenestroomcertifcaten voor zonnepanelen lan doorrekenen aan de verbruiker,s chrijft Le Soir.

Put van 200 miljoen

Elia moet die certificaten opkopen voor 65 euro per stuk, conform aan wat is afgesproken in een Waals decreet. Zolang de verbruikers hun certificaten aan een hogere prijs konden verkopen op de markt, moest Elia maar een beperkt aantal certificaten opkopen, gaande van 1.500 in 2010 tot 3.700 in 2011.

Intussen is de marktprijs voor groenestroomcertificaten ingestort en staat de teller voor Elia al op 118.000 certificaten, goed voor een bedrag van bijna 8 miljoen euro. De Waalse energiecommissie (Cwape) denkt dat het totaalberdag voor Elia kan oplopen tot 200 miljoen euro per jaar.

Te duur

De commissie vindt dat het certificatensysteem te duur is geworden en wil binnenkort een nieuw vereenvoudigd systeem voorstellen, zo schrijft Le Soir.

In Vlaanderen werd het ondersteuningssysteem voor groene stroom grondig hervormd. Met name de subsidies voor zonnepanelen werden drastisch verlaagd. (Belga/TV)

De stijging komt er omdat hoogspanningsnetbeheerder Elia de hogere kosten voor het opkopen van groenestroomcertifcaten voor zonnepanelen lan doorrekenen aan de verbruiker,s chrijft Le Soir.Put van 200 miljoen Elia moet die certificaten opkopen voor 65 euro per stuk, conform aan wat is afgesproken in een Waals decreet. Zolang de verbruikers hun certificaten aan een hogere prijs konden verkopen op de markt, moest Elia maar een beperkt aantal certificaten opkopen, gaande van 1.500 in 2010 tot 3.700 in 2011. Intussen is de marktprijs voor groenestroomcertificaten ingestort en staat de teller voor Elia al op 118.000 certificaten, goed voor een bedrag van bijna 8 miljoen euro. De Waalse energiecommissie (Cwape) denkt dat het totaalberdag voor Elia kan oplopen tot 200 miljoen euro per jaar.Te duur De commissie vindt dat het certificatensysteem te duur is geworden en wil binnenkort een nieuw vereenvoudigd systeem voorstellen, zo schrijft Le Soir. In Vlaanderen werd het ondersteuningssysteem voor groene stroom grondig hervormd. Met name de subsidies voor zonnepanelen werden drastisch verlaagd. (Belga/TV)