Omdat de meerderheidspartijen hoorzittingen over de gemeentelijke administratieve sancties afketsten, haalden Groen en Ecolo zelf een reeks experten en belangengroepen naar het parlement. Daarbij klonk vooral kritiek op de vaagheid van het nieuwe wetsontwerp en de vrees voor willekeur.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken buigt zich dezer dagen over de voorstellen van bevoegd minister Joëlle Milquet om het GAS-systeem uit te breiden. Meest gecontesteerd is de leeftijdsverlaging tot 14 jaar, maar daarnaast wordt onder meer ook het gamma aan straffen verruimd met bijvoorbeeld werkstraffen of zelfs een plaatsverbod.

Voor de paasvakantie trok de Vlaamse Jeugdraad al eens naar de Wetstraat om actie te voeren tegen de plannen. Het voorstel van Milquet kan in het parlement echter rekenen op brede steun, waardoor dat weinig zoden aan de dijk bracht. Schermend met de hoogdringendheid op het terrein wezen de meerderheidspartijen - daarin gesteund door N-VA en Vlaams Belang - ook hoorzittingen van de hand.

Vrees voor willekeur

De groenen riepen dan maar zelf experten samen. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten onderstreepte de grote vraag naar het systeem, maar vanuit de Jeugdraad, la Ligue des droits de l'homme, het Kinderrechtencommissariaat en het Leuvens Instituut voor Criminologie kwam er toch vooral kritiek.

Vooral de vrees voor willekeur kwam vaak terug, zowel bij de bepaling van overlast als bij de werking van de vaststellers en de sanctionerende ambtenaren. De gemengde inbreuken - strafrechtelijk en administratief - dreigen dan weer het jeugdrechtsysteem uit te hollen, terwijl het plaatsverbod al helemaal niet in de GAS-regeling thuishoort, klonk het nog. (Belga/INM)

Omdat de meerderheidspartijen hoorzittingen over de gemeentelijke administratieve sancties afketsten, haalden Groen en Ecolo zelf een reeks experten en belangengroepen naar het parlement. Daarbij klonk vooral kritiek op de vaagheid van het nieuwe wetsontwerp en de vrees voor willekeur. De Kamercommissie Binnenlandse Zaken buigt zich dezer dagen over de voorstellen van bevoegd minister Joëlle Milquet om het GAS-systeem uit te breiden. Meest gecontesteerd is de leeftijdsverlaging tot 14 jaar, maar daarnaast wordt onder meer ook het gamma aan straffen verruimd met bijvoorbeeld werkstraffen of zelfs een plaatsverbod. Voor de paasvakantie trok de Vlaamse Jeugdraad al eens naar de Wetstraat om actie te voeren tegen de plannen. Het voorstel van Milquet kan in het parlement echter rekenen op brede steun, waardoor dat weinig zoden aan de dijk bracht. Schermend met de hoogdringendheid op het terrein wezen de meerderheidspartijen - daarin gesteund door N-VA en Vlaams Belang - ook hoorzittingen van de hand. Vrees voor willekeur De groenen riepen dan maar zelf experten samen. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten onderstreepte de grote vraag naar het systeem, maar vanuit de Jeugdraad, la Ligue des droits de l'homme, het Kinderrechtencommissariaat en het Leuvens Instituut voor Criminologie kwam er toch vooral kritiek. Vooral de vrees voor willekeur kwam vaak terug, zowel bij de bepaling van overlast als bij de werking van de vaststellers en de sanctionerende ambtenaren. De gemengde inbreuken - strafrechtelijk en administratief - dreigen dan weer het jeugdrechtsysteem uit te hollen, terwijl het plaatsverbod al helemaal niet in de GAS-regeling thuishoort, klonk het nog. (Belga/INM)