Groene stroom valt stil

Het aantal investeringen in hernieuwbare energie keldert. Dit jaar werd er maar één zesde zoveel capaciteit bijgebouwd als in 2011.

Dit jaar kwamen er in Vlaanderen slechts twee windmolens, drie biogascentrales en 25.000 zonnepanelen bij. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG, bericht De Morgen .

In 2011 werden er nog twintig windmolens, vier biogas- en vijf biomassacentrales opgestart, een waterkrachtcentrale en 84.000 zonnepanelen. Al die groene installaties samen waren goed voor 874 megawatt energie. Dit jaar zitten we maar aan 157 megawatt, ongeveer een zesde.

Onstabiel investeringsklimaat

Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche (sp.a) pakte in mei de oversubsidiëring aan bij de langverwachte hervorming van de groene stroom. Een nieuw prijzenobservatorium rekent voortaan de financiële steun uit per technologie. “Minister Van den Bossche neemt de onzekerheid niet weg, maar organiseert net een onstabiel investeringsklimaat”, reageert Vlaams Parlementslid en energiespecialist Hermes Sanctorum (Groen). (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content