Groene stroom is niet zo groen als de meeste consumenten denken. De statistieken die de Vlaamse energieregulator jaarlijks produceert, zijn misleidend. Dat schrijft De Morgen op gezag van energiespecialist Tom De Meester.

In vijf jaar tijd is het marktaandeel van duurzaam geproduceerde elektriciteit gestegen van 17 naar 54 procent, zo blijkt uit de Statistieken van de VREG, de toezichthouder op de Vlaamse energiemarkt.

Maar volgens Tom De Meester, de energiespecialist van de Partij van de Arbeid, geven de cijfers een vertekend beeld van de werkelijkheid. Officiële statistieken geven aan dat in België helemaal geen 54 procent groene stroom geproduceerd wordt, maar slechts 7 procent. "Groene stroom is dus negen op de tien kansen nep", klinkt het.

'Grijze stroom wordt verpatst als groene stroom'

"Grijze stroom wordt verpatst als groene stroom", schrijft De Meester in zijn pas verschenen boek Opgelicht. Wat leveranciers als groene stroom verkopen, komt gewoon uit de kerncentrale van Doel of de gascentrale van Jemappes-sur-Sambre.

"Mensen voelen zich opgelicht als je dit vertelt", zegt De Meester. "Ze kopen groene stroom aan omdat ze iets willen doen voor het klimaat. Ze verwachten dan ook dat de groene stroom in eigen land geproduceerd wordt en dat er dankzij hun aankopen windmolens worden gebouwd." (Belga/AVE)

Groene stroom is niet zo groen als de meeste consumenten denken. De statistieken die de Vlaamse energieregulator jaarlijks produceert, zijn misleidend. Dat schrijft De Morgen op gezag van energiespecialist Tom De Meester. In vijf jaar tijd is het marktaandeel van duurzaam geproduceerde elektriciteit gestegen van 17 naar 54 procent, zo blijkt uit de Statistieken van de VREG, de toezichthouder op de Vlaamse energiemarkt. Maar volgens Tom De Meester, de energiespecialist van de Partij van de Arbeid, geven de cijfers een vertekend beeld van de werkelijkheid. Officiële statistieken geven aan dat in België helemaal geen 54 procent groene stroom geproduceerd wordt, maar slechts 7 procent. "Groene stroom is dus negen op de tien kansen nep", klinkt het. 'Grijze stroom wordt verpatst als groene stroom'"Grijze stroom wordt verpatst als groene stroom", schrijft De Meester in zijn pas verschenen boek Opgelicht. Wat leveranciers als groene stroom verkopen, komt gewoon uit de kerncentrale van Doel of de gascentrale van Jemappes-sur-Sambre. "Mensen voelen zich opgelicht als je dit vertelt", zegt De Meester. "Ze kopen groene stroom aan omdat ze iets willen doen voor het klimaat. Ze verwachten dan ook dat de groene stroom in eigen land geproduceerd wordt en dat er dankzij hun aankopen windmolens worden gebouwd." (Belga/AVE)