"We tolereren niet langer dat de losgeslagen financiële markten het geld van de belastingbetaler opsouperen", zei Groen!-voorzitter Wouter Van Besien tijdens het zomerweekend van zijn partij in Nieuwpoort.

Tijdens het laatste weekend van de zomervakantie blikt ook Groen! vooruit naar het nieuwe politieke jaar. Voor partijvoorzitter Van Besien is het noodzakelijk dat de volgende federale regering - waarover Groen! samen met zeven andere partijen onderhandelt - een regering is die "wél ambitie" heeft en "wél keuzes" maakt. Voor een kaasschaafbeleid zoals dat van de Vlaamse regering past Van Besien alleszins.

Sociale rechtvaardigheid

Naast hernieuwbare energie, zal de federale regering ook aandacht moeten hebben voor sociale rechtvaardigheid, stelt hij. Maar natuurlijk dient ook de oorzaak van het gat in de begroting aangepakt te worden. De overheden zijn diep in het rood moeten gaan om de banken te redden, waarna de financiële markten de overheden nu onder druk zijn gaan zetten. Van Besien: "Het wordt tijd dat die vicieuze cirkel stopt".

Groen! noemt drie concrete voorstellen om de speculatieve activiteiten van de banken in te perken en dus het geld van de belastingbetaler te vrijwaren: het scheiden van spaarbanken en investeringsbanken, het optrekken van de taks op beursverrichtingen tot 0,5 pct en het zwaarder belasten van vennootschappen die hun winsten halen uit de handel in aandelen. (Belga/TE)

"We tolereren niet langer dat de losgeslagen financiële markten het geld van de belastingbetaler opsouperen", zei Groen!-voorzitter Wouter Van Besien tijdens het zomerweekend van zijn partij in Nieuwpoort. Tijdens het laatste weekend van de zomervakantie blikt ook Groen! vooruit naar het nieuwe politieke jaar. Voor partijvoorzitter Van Besien is het noodzakelijk dat de volgende federale regering - waarover Groen! samen met zeven andere partijen onderhandelt - een regering is die "wél ambitie" heeft en "wél keuzes" maakt. Voor een kaasschaafbeleid zoals dat van de Vlaamse regering past Van Besien alleszins. Sociale rechtvaardigheid Naast hernieuwbare energie, zal de federale regering ook aandacht moeten hebben voor sociale rechtvaardigheid, stelt hij. Maar natuurlijk dient ook de oorzaak van het gat in de begroting aangepakt te worden. De overheden zijn diep in het rood moeten gaan om de banken te redden, waarna de financiële markten de overheden nu onder druk zijn gaan zetten. Van Besien: "Het wordt tijd dat die vicieuze cirkel stopt". Groen! noemt drie concrete voorstellen om de speculatieve activiteiten van de banken in te perken en dus het geld van de belastingbetaler te vrijwaren: het scheiden van spaarbanken en investeringsbanken, het optrekken van de taks op beursverrichtingen tot 0,5 pct en het zwaarder belasten van vennootschappen die hun winsten halen uit de handel in aandelen. (Belga/TE)