Groen heeft een eigen plan gelanceerd om de horeca te redden. De partij zet daarbij in op een lastenverlaging voor de lagere lonen, maar verzet zich tegen een uitbreiding van het aantal goedkope overuren. "De horeca is een belangrijke culturele kwestie in België, we zijn tenslotte Nederland niet", zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo.

Overuren

Met de invoering van de witte kassa en de flankerende maatregelen van de federale regering dreigt de verschraling, aldus Groen. Michel I wil de sector voornamelijk ademruimte geven door de goedkopere overuren uit te breiden van 180 naar 360 per jaar. "Maar de grens van 180 uren ligt al boven die van andere sectoren en dat volstaat", vindt de partij.

Groen wil een lastenverlaging voor alle uren en in alle sectoren, gericht op de lagere en middeninkomens. Die komt in de plaats van de lineaire lastenverlaging die de regering doorvoert via onder meer de verhoging van de forfaitaire aftrek van beroepskosten. "Omdat de lonen in de horeca zo laag liggen, bereiken we met die gerichte verlaging bijna 100 procent van de werknemers", zegt Calvo.

174 miljoen euro

Met de verschuiving van de lastenverlaging komt de partij tot 174 miljoen euro minder loonkosten in de horeca, terwijl dat bij de regeringsmaatregelen 32 miljoen euro is. Naast de belastingverlaging stelt de partij nog een reeks flankerende maatregelen voor om de invoering van de witte kassa verteerbaar te maken. Zo moet de opleiding 'Nederlands op de werkvloer' goedkoper worden om meer nieuwkomers aan het werk te krijgen en verdient de sector een administratieve vereenvoudiging. De dumpingprijzen van bijvoorbeeld de Ikea-restaurants moeten worden aangepakt op Europees niveau.

Ondernemers in de horeca hebben nog tot eind april de tijd om zich te registreren voor de witte kassa. Tot nu toe zette slechts plusminus de helft onder hen die stap. (Belga/WB)

Groen heeft een eigen plan gelanceerd om de horeca te redden. De partij zet daarbij in op een lastenverlaging voor de lagere lonen, maar verzet zich tegen een uitbreiding van het aantal goedkope overuren. "De horeca is een belangrijke culturele kwestie in België, we zijn tenslotte Nederland niet", zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo.Met de invoering van de witte kassa en de flankerende maatregelen van de federale regering dreigt de verschraling, aldus Groen. Michel I wil de sector voornamelijk ademruimte geven door de goedkopere overuren uit te breiden van 180 naar 360 per jaar. "Maar de grens van 180 uren ligt al boven die van andere sectoren en dat volstaat", vindt de partij. Groen wil een lastenverlaging voor alle uren en in alle sectoren, gericht op de lagere en middeninkomens. Die komt in de plaats van de lineaire lastenverlaging die de regering doorvoert via onder meer de verhoging van de forfaitaire aftrek van beroepskosten. "Omdat de lonen in de horeca zo laag liggen, bereiken we met die gerichte verlaging bijna 100 procent van de werknemers", zegt Calvo. Met de verschuiving van de lastenverlaging komt de partij tot 174 miljoen euro minder loonkosten in de horeca, terwijl dat bij de regeringsmaatregelen 32 miljoen euro is. Naast de belastingverlaging stelt de partij nog een reeks flankerende maatregelen voor om de invoering van de witte kassa verteerbaar te maken. Zo moet de opleiding 'Nederlands op de werkvloer' goedkoper worden om meer nieuwkomers aan het werk te krijgen en verdient de sector een administratieve vereenvoudiging. De dumpingprijzen van bijvoorbeeld de Ikea-restaurants moeten worden aangepakt op Europees niveau. Ondernemers in de horeca hebben nog tot eind april de tijd om zich te registreren voor de witte kassa. Tot nu toe zette slechts plusminus de helft onder hen die stap. (Belga/WB)