Op de vooravond van de Dag van de Arbeid pleit Groen-voorzitster Meyrem Almaci voor een actieplan werkbaar werk om burn-outs en stress op het werk te voorkomen.

Almaci: 'In België ervaart in 2014 bijna 2 op de 3 (64 procent) werknemers stress op het werk. In 2010 lag dat aandeel nog op 54 procent. Tot 20 procent wordt tijdens hun carrière geconfronteerd met een burn-out. Ondertussen besparen de regeringen op maatregelen om werkbaar werk mogelijk te maken. Groen vraagt een actieplan met bijhorende middelen om werknemers met goesting aan het werk te houden.'

Besparingsgolf

Volgens Groen besparen de regeringen op werkbaar werk. 'De besparingsgolf dreigt stress op het werk en burn-outs te laten toenemen. De Work Ability Index (WAI) wordt door minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) afgeschaft. Nochtans wordt dat instrument al jarenlang succesvol ingezet in Finland, Nederland, Duitsland en Oostenrijk', legt Almaci uit.

De WAI geeft de balans aan tussen de persoonlijke capaciteiten en de werkvereisten. De index voorspelt ook ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en vroegtijdige pensionering.

Ziekteverzuim

België is volgens de Eurobarometer de koploper wat betreft langdurig ziekteverzuim. 'We moeten met zijn allen langer gaan werken, maar dat betekent ook dat we langer moeten kunnen én willen werken. Groen wil investeren in werkbaar werk, in mensen terug goesting geven om naar het werk te gaan', aldus Almaci. (Belga/AVE)

Op de vooravond van de Dag van de Arbeid pleit Groen-voorzitster Meyrem Almaci voor een actieplan werkbaar werk om burn-outs en stress op het werk te voorkomen. Almaci: 'In België ervaart in 2014 bijna 2 op de 3 (64 procent) werknemers stress op het werk. In 2010 lag dat aandeel nog op 54 procent. Tot 20 procent wordt tijdens hun carrière geconfronteerd met een burn-out. Ondertussen besparen de regeringen op maatregelen om werkbaar werk mogelijk te maken. Groen vraagt een actieplan met bijhorende middelen om werknemers met goesting aan het werk te houden.'Volgens Groen besparen de regeringen op werkbaar werk. 'De besparingsgolf dreigt stress op het werk en burn-outs te laten toenemen. De Work Ability Index (WAI) wordt door minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) afgeschaft. Nochtans wordt dat instrument al jarenlang succesvol ingezet in Finland, Nederland, Duitsland en Oostenrijk', legt Almaci uit.De WAI geeft de balans aan tussen de persoonlijke capaciteiten en de werkvereisten. De index voorspelt ook ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en vroegtijdige pensionering.België is volgens de Eurobarometer de koploper wat betreft langdurig ziekteverzuim. 'We moeten met zijn allen langer gaan werken, maar dat betekent ook dat we langer moeten kunnen én willen werken. Groen wil investeren in werkbaar werk, in mensen terug goesting geven om naar het werk te gaan', aldus Almaci. (Belga/AVE)