De Raad van State heeft bedenkingen bij het akkoord dat de federale regering met Electrabel heeft gesloten over de levensduurverlenging van de kernreactoren Doel 1 en 2, schrijft Le Soir dinsdag. De garanties die in de tekst werden opgenomen, zouden wel eens als een vorm van illegale staatssteun gezien kunnen worden.

De overeenkomst tussen België en Electrabel legt namelijk voor een termijn van tien jaar het fiscale kader voor de energieonderneming vast. Daarom had de overeenkomst eerst bij de Europese Commissie moeten worden afgetoetst, oordeelt de Raad. "We vragen om de verlenging op te schorten tot de regeling is voorgelegd aan de Commissie", zegt federaal fractieleider Kristof Calvo. "Het is in niemands belang dat deze onzekerheid blijft duren."

Volgens Calvo staat het vast dat er sprake is van illegale staatssteun. "Er werd een regime uitgetekend waar elke bakker of beenhouwer of andere ondernemer alleen maar van kan dromen." Het advies van de Raad van State is het zoveelste dat het werk van Marghem met de grond gelijk maakt, hekelt Groen. Het wetsontwerp dat de modaliteiten van de levensduurverlenging vastlegt wordt in januari besproken in de Kamer. (Belga/NSK)

De Raad van State heeft bedenkingen bij het akkoord dat de federale regering met Electrabel heeft gesloten over de levensduurverlenging van de kernreactoren Doel 1 en 2, schrijft Le Soir dinsdag. De garanties die in de tekst werden opgenomen, zouden wel eens als een vorm van illegale staatssteun gezien kunnen worden.De overeenkomst tussen België en Electrabel legt namelijk voor een termijn van tien jaar het fiscale kader voor de energieonderneming vast. Daarom had de overeenkomst eerst bij de Europese Commissie moeten worden afgetoetst, oordeelt de Raad. "We vragen om de verlenging op te schorten tot de regeling is voorgelegd aan de Commissie", zegt federaal fractieleider Kristof Calvo. "Het is in niemands belang dat deze onzekerheid blijft duren."Volgens Calvo staat het vast dat er sprake is van illegale staatssteun. "Er werd een regime uitgetekend waar elke bakker of beenhouwer of andere ondernemer alleen maar van kan dromen." Het advies van de Raad van State is het zoveelste dat het werk van Marghem met de grond gelijk maakt, hekelt Groen. Het wetsontwerp dat de modaliteiten van de levensduurverlenging vastlegt wordt in januari besproken in de Kamer. (Belga/NSK)