Groen vraagt stopzetting procedure voor vervanger F-16

06/10/17 om 18:18 - Bijgewerkt om 18:17

Bron: Belga

Frankrijk zou geen volwaardig dossier ingediend hebben om een vervanger te mogen bouwen. Minister Vandeput wil daarom het Franse aanbod niet overwegen, maar de MR ziet dat anders.

Groen vraagt stopzetting procedure voor vervanger F-16

© REUTERS

Groen vraagt dat onmiddellijk een einde wordt gemaakt aan de procedure voor de vervanging van de F-16 en dat de regering samen met het parlement overlegt over de volgende stappen. De partij wil dat het dossier uit handen van Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) wordt gehaald. 'Het fiasco is zijn verantwoordelijkheid', zegt Kamerlid Wouter De Vriendt.

Het kernkabinet besliste vrijdag dat verder juridisch advies wordt ingewonnen over het Franse voorstel voor de vervanging van de F-16. Voor aanvang van de ministerraad had MR-vicepremier Didier Reynders laten verstaan dat het debat nog niet afgerond is. 'Er zijn een aantal juridische opmerkingen bij het Franse voorstel en we gaan erover debatteren', luidde het. 'We gaan de juridische bemerkingen bestuderen en de contacten bekijken die mogelijk zijn met elk van de partners, waaronder Frankrijk'.

Eerder deze week had minister Vandeput in het parlement gezegd dat de Fransen geen prijsvoorstel hebben overgemaakt en op geen enkele van de opgelijste vragen in de openbare aanbesteding hebben geantwoord. De minister meende dat verder onderhandelen met Frankrijk in het kader van de openbare aanbesteding België zou blootstellen aan kritiek en rechtsvervolging.

'De regering maakt van dit miljardendossier één groot brokkenparcours', zegt Kamerlid De Vriendt. Hij meent dat er te weinig kandidaten overblijven om nog van een eerlijke competitie te spreken. 'Nu blijkt ook dat de onenigheid binnen de regering compleet is en er een Frans diplomatiek offensief aan de gang is dat de MR en de N-VA uit verband speelt. Eén en al gemarchandeer achter de schermen dus'.

Volgens de huidige gang van zaken heeft de belastingbetaler geen enkele garantie dat zijn belastinggeld objectief en correct besteed wordt, aldus De Vriendt. 'Niet alleen blijven er te weinig kandidaten over om objectief te kunnen vergelijken, het is ook duidelijk dat tal van compensaties en andere belangen een rol zullen spelen'.

Onze partners