Groen!-Kamerlid Stefaan Van Hecke vraagt het ontslag van de drie CEO's van de NMBS. Na de zware problemen maandag op het spoor na een bovenleidingbreuk, stelt Van Hecke vast 'dat de bedrijfsleiding niet meer in staat is de treinen op een normale manier te laten rijden'. Door een breuk in de bovenleiding in Oostkamp op het traject Brussel-Oostende zijn duizenden toeristen en reizigers maandag gestrand in verschillende stations in West- en Oost-Vlaanderen. Het Rode Kruis en verschillende brandweerkorpsen werden opgeroepen om water uit te delen. Enkele mensen die onwel waren geworden door de drukte en/of de warmte moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht. In Gent werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Maandagavond rond 24u moesten de herstellingswerken aan de beschadigde bovenleiding in Oostkamp worden afgerond. Tegen dinsdagochtend zou het treinverkeer er opnieuw normaal moeten verlopen, meldde infrastructuurbeheerder Infrabel maandagavond.

Kritiek

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) hoopt dat de NMBS in de toekomst beter communiceert en coördineert. 'Niemand had een duidelijk zicht op de situatie', aldus Termont. 'Uiteindelijk bleek 'traffic control' de enige dienst die overzicht had en ons uitleg kon geven.'

Bovendien bleek dat de spoorwegen geen crisisnummer beschikbaar hadden. 'Dat zorgde ervoor dat onze noodnummers honderden oproepen kregen en overbelast raakten.'

Reizigersvereniging TreinTramBus is 'niet te spreken over de gebrekkige informatie bij de spoorchaos'. De vereniging klaagt de lange duur van de storing en de slechte informatie aan.

'Meer dan zeven uur na de bovenleidingbreuk was de storing maandag nog steeds niet verholpen. TreinTramBus stelt eens te meer vast dat de NMBS en Infrabel onvoldoende voorbereid zijn op dit soort situaties', zegt woordvoerder Jan Vanseveren.

De informatie aan de reizigers laat volgens Vanseveren te wensen over. 'Bij ernstige storingen werden tot voor kort systematisch infostands geplaatst in de grote stations. Nu zijn die infostands niet meer te zien. De reizigers worden aan hun lot overgelaten.'

Ontslag

Groen!-Kamerlid Stefaan Van Hecke vraagt het ontslag van de drie CEO's bij de NMBS. 'Zij zijn blijkbaar niet in staat om de treinen ordentelijk en op een klantvriendelijke manier te laten rijden. Abnormale weersomstandigheden leiden onmiddellijk tot zware problemen; het veiligheidsbeleid is ondermaats, zo bleek na de ramp in Buizingen; de stiptheidscijfers zijn nog nooit zo slecht geweest als de laatste drie jaren; de klantentevredenheid bereikt een nieuw dieptepunt en de financiële situatie is een puinhoop', aldus Van Hecke, volgens wie dan maar een oplossing rest: 'onmiddellijk ontslag nemen en hun mandaat ter beschikking stellen'.

Het wordt volgens het Groen!-Kamerlid hoog tijd dat Inge Vervotte als voogdijminister ingrijpt en, 'indien de drie CEO's niet zelf een stap opzij zetten, het heft in handen neemt'. (Belga/KVDA)

Groen!-Kamerlid Stefaan Van Hecke vraagt het ontslag van de drie CEO's van de NMBS. Na de zware problemen maandag op het spoor na een bovenleidingbreuk, stelt Van Hecke vast 'dat de bedrijfsleiding niet meer in staat is de treinen op een normale manier te laten rijden'. Door een breuk in de bovenleiding in Oostkamp op het traject Brussel-Oostende zijn duizenden toeristen en reizigers maandag gestrand in verschillende stations in West- en Oost-Vlaanderen. Het Rode Kruis en verschillende brandweerkorpsen werden opgeroepen om water uit te delen. Enkele mensen die onwel waren geworden door de drukte en/of de warmte moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht. In Gent werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Maandagavond rond 24u moesten de herstellingswerken aan de beschadigde bovenleiding in Oostkamp worden afgerond. Tegen dinsdagochtend zou het treinverkeer er opnieuw normaal moeten verlopen, meldde infrastructuurbeheerder Infrabel maandagavond. Kritiek De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) hoopt dat de NMBS in de toekomst beter communiceert en coördineert. 'Niemand had een duidelijk zicht op de situatie', aldus Termont. 'Uiteindelijk bleek 'traffic control' de enige dienst die overzicht had en ons uitleg kon geven.' Bovendien bleek dat de spoorwegen geen crisisnummer beschikbaar hadden. 'Dat zorgde ervoor dat onze noodnummers honderden oproepen kregen en overbelast raakten.' Reizigersvereniging TreinTramBus is 'niet te spreken over de gebrekkige informatie bij de spoorchaos'. De vereniging klaagt de lange duur van de storing en de slechte informatie aan. 'Meer dan zeven uur na de bovenleidingbreuk was de storing maandag nog steeds niet verholpen. TreinTramBus stelt eens te meer vast dat de NMBS en Infrabel onvoldoende voorbereid zijn op dit soort situaties', zegt woordvoerder Jan Vanseveren. De informatie aan de reizigers laat volgens Vanseveren te wensen over. 'Bij ernstige storingen werden tot voor kort systematisch infostands geplaatst in de grote stations. Nu zijn die infostands niet meer te zien. De reizigers worden aan hun lot overgelaten.' Ontslag Groen!-Kamerlid Stefaan Van Hecke vraagt het ontslag van de drie CEO's bij de NMBS. 'Zij zijn blijkbaar niet in staat om de treinen ordentelijk en op een klantvriendelijke manier te laten rijden. Abnormale weersomstandigheden leiden onmiddellijk tot zware problemen; het veiligheidsbeleid is ondermaats, zo bleek na de ramp in Buizingen; de stiptheidscijfers zijn nog nooit zo slecht geweest als de laatste drie jaren; de klantentevredenheid bereikt een nieuw dieptepunt en de financiële situatie is een puinhoop', aldus Van Hecke, volgens wie dan maar een oplossing rest: 'onmiddellijk ontslag nemen en hun mandaat ter beschikking stellen'. Het wordt volgens het Groen!-Kamerlid hoog tijd dat Inge Vervotte als voogdijminister ingrijpt en, 'indien de drie CEO's niet zelf een stap opzij zetten, het heft in handen neemt'. (Belga/KVDA)