"Dit worden vijf pijnlijke jaren voor de Vlaming." Dat concludeert Groen-fractieleider Björn Rzoska uit wat hij zelf een "makke Septemberverklaring" noemt.

'Besparingen bij gewone mens'

"De rode draad in de verklaring van deze regering wordt gevormd door besparingen bij de gewone mens", zegt Björn Rzoska na de speech van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. "Besparen bij het openbaar vervoer, bij de kinderopvang, in de cultuursector ..." Vooral dat openbaar vervoer zit de Groen-politicus dwars.

'Tegelijk besparen op en investeren in openbaar vervoer?'

"Er is de afgelopen jaren al zwaar bespaard bij De Lijn en de top van het bedrijf heeft duidelijk aangegeven dat een verdere daling van het budget niet haalbaar is. Bovendien belooft de regering tegelijk ook een investering in het openbaar vervoer. Dat is toch weinig geloofwaardig."

De regering stelt 98 miljoen euro voor nieuw beleid in het vooruitzicht, maar die aankondiging vindt Groen vooral erg vaag. "We weten nog altijd niet waar die investeringen concreet zullen gebeuren."

'Ministers maakten PowerPoints tijdens speeches'

De nieuwe regering gaf onmiddellijk na de Septemberverklaring een persconferentie om de begroting uiteen te zetten en dat schoot bij verschillende parlementsleden in het verkeerde keelgat. "Ik dacht dat de nieuwe minister-president een grote parlementaire reflex had", aldus Rzoska. "Die is hij dan blijkbaar snel kwijt. Ik zag tijdens de speeches twee ministers hun PowerPoint voor de pers afwerken." (Belga/WB)

"Dit worden vijf pijnlijke jaren voor de Vlaming." Dat concludeert Groen-fractieleider Björn Rzoska uit wat hij zelf een "makke Septemberverklaring" noemt."De rode draad in de verklaring van deze regering wordt gevormd door besparingen bij de gewone mens", zegt Björn Rzoska na de speech van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. "Besparen bij het openbaar vervoer, bij de kinderopvang, in de cultuursector ..." Vooral dat openbaar vervoer zit de Groen-politicus dwars. "Er is de afgelopen jaren al zwaar bespaard bij De Lijn en de top van het bedrijf heeft duidelijk aangegeven dat een verdere daling van het budget niet haalbaar is. Bovendien belooft de regering tegelijk ook een investering in het openbaar vervoer. Dat is toch weinig geloofwaardig." De regering stelt 98 miljoen euro voor nieuw beleid in het vooruitzicht, maar die aankondiging vindt Groen vooral erg vaag. "We weten nog altijd niet waar die investeringen concreet zullen gebeuren." De nieuwe regering gaf onmiddellijk na de Septemberverklaring een persconferentie om de begroting uiteen te zetten en dat schoot bij verschillende parlementsleden in het verkeerde keelgat. "Ik dacht dat de nieuwe minister-president een grote parlementaire reflex had", aldus Rzoska. "Die is hij dan blijkbaar snel kwijt. Ik zag tijdens de speeches twee ministers hun PowerPoint voor de pers afwerken." (Belga/WB)