Groen: ‘Tegen 2030 verbod op verkoop benzine- of dieselauto’s’

© iStock

Oppositiepartij Groen heeft tien concrete voorstellen uitgewerkt om de uitstap uit fossiele energie tegen 2030 mogelijk te maken. Zo mogen in de groene plannen vanaf dat jaar geen benzine- of dieselwagens meer worden verkocht.

Groen wil onder meer dat vervuilende bussen uit het straatbeeld verdwijnen. Daartoe mogen De Lijn en de MIVB volgens de partij vanaf 2018 enkel nog elektrische voertuigen aankopen. En nieuwe stookolietanks en aardgasverwarming installeren, moet binnen enkele jaren ook tot het verleden behoren.

De pas verkozen Amerikaanse president Donald Trump noemde klimaatverandering tijdens zijn campagne ‘een hoax’ en wil fossiele energie stimuleren door de productie van olie, aardgas en steenkool op te drijven. Voor Groen is het nu aan Europa om het leiderschap voor propere, hernieuwbare energie op zich te nemen. België kan daarbij een voortrekkersrol spelen. Het grootste deel van het Belgisch binnenlands energieverbruik bestaat uit fossiele brandstoffen.

Voorbeelden uit buitenland

Voor de tien maatregelen die Groen uitdokterde, bestaan voorbeelden uit het buitenland. Zo keek de partij naar het Spaanse voorbeeld om ervoor te pleiten dat treinreizen over afstanden korter dan 500 kilometer altijd interessanter moeten zijn dan vliegen. Ook wil de partij dat toestellen herstellen goedkoper wordt dankzij een btw-verlaging. De ingebouwde veroudering van toestellen moet wettelijk worden verboden. Daarvoor haalde Groen de mosterd in Zweden. De partij wi tegelijk met een ban op benzine- en dieselwagens te bannen een stimulans op elektrisch rijden makkelijker te maken. Een belangrijke hinderpaal bij die overgang, is het aantal laadpunten. De groenen halen het voorbeeld aan van Amsterdam, dat 1.100 oplaadpunten telt en tegen 2018 op 4.000 oplaadpunten mikt. Vlaanderen plant eind dit jaar 500 publieke laadpalen ter beschikking te hebben.

Naar Nederlands voorbeeld wil Groen dat enkel in woongebieden wordt gebouwd. Ook moeten plastic wegwerpzakjes volledig verdwijnen en mag de overheid niet meer investeren in fossiele energie, ook niet onrechtstreeks via banken en fondsen. Tot slot moet tegen 2030 de helft van de Belgische energie hernieuwbaar zijn.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content