In tegenstelling tot de Vlaamse regering vindt oppositiepartij Groen dat ook de hypothecaire aftrek voor lopende leningen tegen het licht gehouden moet worden. "Alles staat ter discussie", reageren ondervoorzitter Elke van den Brandt en parlementslid Mieke Vogels in hun voorstellen voor een hertekend Vlaams woonbeleid na 2014.

Groen volgt in belangrijke mate het advies van de Vlaamse Woonraad. Die pleit voor een afbouwscenario voor de woonbonus, inclusief voor lopende leningen. Het moment waarop de woonbonus gewestmaterie wordt - vermoedelijk volgend jaar - is volgens de raad het uitgelezen moment om het instrument drastisch om te gooien. Ook de groenen willen het woonbeleid "opnieuw focussen op het garanderen van een betaalbare en kwalitatieve woning voor iedereen".

Ze willen daarvoor de woonbonus omvormen tot een inkomensgebonden en in de tijd beperkte subsidie voor de aankoop van een woning. Tegelijk moet er ook meer aandacht gaan naar het versterken van de huurmarkt, onder meer met een uitbreiding van de huursubsidies. Om aan de nodige middelen te komen, wil de partij "alles ter
discussie stellen".

Ook de woonbonus voor reeds afgesloten hypothecaire leningen dus. In een nieuw groenboek met voorstellen om het woonbeleid na 2014 te heroriënteren, stelt Groen alvast een rugzakprincipe voor van 15 of 20 jaar, maar liefst niet langer. En de fiscale aftrek voor een tweede verblijf kan voor Groen meteen op de schop.


In tegenstelling tot de Vlaamse regering vindt oppositiepartij Groen dat ook de hypothecaire aftrek voor lopende leningen tegen het licht gehouden moet worden. "Alles staat ter discussie", reageren ondervoorzitter Elke van den Brandt en parlementslid Mieke Vogels in hun voorstellen voor een hertekend Vlaams woonbeleid na 2014. Groen volgt in belangrijke mate het advies van de Vlaamse Woonraad. Die pleit voor een afbouwscenario voor de woonbonus, inclusief voor lopende leningen. Het moment waarop de woonbonus gewestmaterie wordt - vermoedelijk volgend jaar - is volgens de raad het uitgelezen moment om het instrument drastisch om te gooien. Ook de groenen willen het woonbeleid "opnieuw focussen op het garanderen van een betaalbare en kwalitatieve woning voor iedereen". Ze willen daarvoor de woonbonus omvormen tot een inkomensgebonden en in de tijd beperkte subsidie voor de aankoop van een woning. Tegelijk moet er ook meer aandacht gaan naar het versterken van de huurmarkt, onder meer met een uitbreiding van de huursubsidies. Om aan de nodige middelen te komen, wil de partij "alles ter discussie stellen". Ook de woonbonus voor reeds afgesloten hypothecaire leningen dus. In een nieuw groenboek met voorstellen om het woonbeleid na 2014 te heroriënteren, stelt Groen alvast een rugzakprincipe voor van 15 of 20 jaar, maar liefst niet langer. En de fiscale aftrek voor een tweede verblijf kan voor Groen meteen op de schop.