Groen stelt nieuw investeringsplan voor: 56 miljard investeringen tegen 2030

06/10/17 om 07:50 - Bijgewerkt om 10:11

Groen stelt vandaag het investeringsplan Be.invest 2030 voor, waarmee ze tal van voorstellen doet om een stevig pak extra investeringen tegen 2030 te doen. Bovendien wil de partij dat elke Belg aandeelhouder wordt van het plan. 'We moeten terug aanknopen met de investeringstraditie', zei Kristof Calvo op de Ochtend aan Radio 1.

Groen stelt nieuw investeringsplan voor: 56 miljard investeringen tegen 2030

Kristof Calvo © Belga Image

Groen stelt vandaag haar investeringsplan Be.invest 2030 voor, waarmee ze een voorstel wil doen aan de federale en gewestelijke regeringen om tegen 2030 het budget voor investeringen op te trekken naar 56 miljard, goed voor vier procent van het BBP. 'We strompelen van begrotingsoefening naar begrotingsoefening zonder een achterliggende visie', zegt Kristof Calvo, die het plan opstelde samen met zijn partijgenoot Björn Rzoska.

In juni keurde de regering Michel een verdubbeling van het investeringspact goed, dat investeringen voorzag ter waarde van 30 miljard euro. Dat voorziet dat de publieke en private investeringen tegen 2060 verdubbeld moeten worden. 'We zijn altijd grote supporter geweest van het plan van Michel, maar we denken dat het beter kan. België had vroeger een investeringstraditie, maar die is hoe langer hoe meer aan het verdwijnen. We willen terug aanknopen met een investeringstraditie, en daarom stellen we dit groeipad voor', aldus Calvo.

'Het plan van Michel is vooral recyclage en een oplijsting van reeds beslist beleid. We willen komaf maken met toekomstperspectieven van een half jaar. Momenteel strompelen we van begrotingsoefening naar begrotingsoefening zonder achterliggende visie.'

Groen wil vooral dat de publieke investeringen tegen 2030 worden opgetrokken tot 56 miljard euro, al gaat het dan wel om bedrag voor het federale, het gewestelijk én het lokale niveau. Met het plan wil de Groen onder meer investeren in scholenbouw, nieuwe windmolens op zee, een batterijenfabriek. Daarnaast wil de partij ook een verbetering van het openbaar vervoer en het gebruik satellietkantoren om file te vermijden.

Maar uiteraard moet dat geld wel ergens vandaan komen. 'Daarom stelt Groen een nationale ontwikkelingsbank en een belastinghervorming door. We willen een belastingverschuiving naar de grote vermogen en milieuvervuiling ', zegt Calvo. Groen stelt bovendien voor om elke Belg te betrekken door hem aandeelhouder te maken van Beinvest2030. Die zou daarbij een gegarandeerd rendement moeten krijgen.

Met dit plan wil Groen naar eigen zeggen de hand reiken naar de Federale en de Vlaamse regering. 'Het plan is natuurlijk niet te nemen of te laten. Het is een blauwdruk waarmee we willen inspireren.'

Onze partners