Groen zal het Handvest voor Vlaanderen waarover de Vlaamse meerderheidspartijen het vorige week eens raakten, niet mee ondertekenen en het in zijn huidige vorm ook niet goedkeuren. Dat meldt fractieleider Filip Watteeuw.

Hij wil dat de meerderheid haar oor te luisteren legt bij de bevolking, in plaats van de tekst "onder elkaar te bedisselen".

Vlaamse grondwet

Vorige week raakte bekend dat meerderheidspartijen CD&V, sp.a en N-VA het eens waren geraakt over een "Handvest voor Vlaanderen". Het gaat om een aanzet tot een Vlaamse grondwet of om een tekst die dicht aanleunt bij wat een Vlaamse grondwet zou kunnen zijn. Vlaanderen is de eerste regio in Europ om dergelijk handvest goed te keuren.

De oppositie was er niet over te spreken dat de meerderheid haar niet had betrokken bij het schrijven van de tekst. De oppositie werd gevraagd te laten weten of ze het Handvest alsnog zou ondertekenen.

Niet dus, althans wat Groen betreft. "Waar Vlaanderen voor staat, kan niet worden bepaald door de politiek. Ook de bewoners van Vlaanderen moeten hierin gekend worden", zegt fractieleider Watteeuw.

Aanmatigend

Groen roept de Vlaamse regering en de meerderheidspartijen op "naar de mensen, het middenveld" te stappen en met hen in discussie te gaan. De partij vindt het "behoorlijk aanmatigend" van "minister-president Kris Peeters dat hij en zijn regering een handvest hebben geschreven voor 'de burger' zonder 'de burger' daarbij te betrekken".

Concreet stelt Watteeuw voor een grote, openbare consultatie te organiseren om naar de burger te luisteren, zoals bijvoorbeeld een G1000. Een andere mogelijkheid is een raad in het Vlaams parlement op te richten waarin zowel het middenveld als de oppositie zijn vertegenwoordigd of een beroep te doen op de sociale media. (Belga/EE)

Groen zal het Handvest voor Vlaanderen waarover de Vlaamse meerderheidspartijen het vorige week eens raakten, niet mee ondertekenen en het in zijn huidige vorm ook niet goedkeuren. Dat meldt fractieleider Filip Watteeuw. Hij wil dat de meerderheid haar oor te luisteren legt bij de bevolking, in plaats van de tekst "onder elkaar te bedisselen". Vlaamse grondwet Vorige week raakte bekend dat meerderheidspartijen CD&V, sp.a en N-VA het eens waren geraakt over een "Handvest voor Vlaanderen". Het gaat om een aanzet tot een Vlaamse grondwet of om een tekst die dicht aanleunt bij wat een Vlaamse grondwet zou kunnen zijn. Vlaanderen is de eerste regio in Europ om dergelijk handvest goed te keuren. De oppositie was er niet over te spreken dat de meerderheid haar niet had betrokken bij het schrijven van de tekst. De oppositie werd gevraagd te laten weten of ze het Handvest alsnog zou ondertekenen. Niet dus, althans wat Groen betreft. "Waar Vlaanderen voor staat, kan niet worden bepaald door de politiek. Ook de bewoners van Vlaanderen moeten hierin gekend worden", zegt fractieleider Watteeuw.Aanmatigend Groen roept de Vlaamse regering en de meerderheidspartijen op "naar de mensen, het middenveld" te stappen en met hen in discussie te gaan. De partij vindt het "behoorlijk aanmatigend" van "minister-president Kris Peeters dat hij en zijn regering een handvest hebben geschreven voor 'de burger' zonder 'de burger' daarbij te betrekken". Concreet stelt Watteeuw voor een grote, openbare consultatie te organiseren om naar de burger te luisteren, zoals bijvoorbeeld een G1000. Een andere mogelijkheid is een raad in het Vlaams parlement op te richten waarin zowel het middenveld als de oppositie zijn vertegenwoordigd of een beroep te doen op de sociale media. (Belga/EE)