'De NMBS is volledig het noorden kwijt. De minister schuift de verantwoordelijkheid van zich af, maar deze regering heeft wel degelijk boter op het hoofd. Door het besparingscarcan van deze regering is goede dienstverlening zwaar onder druk komen te staan. Groen wil in de volgende legislatuur opnieuw fors investeren in de spoorwegen. De NMBS moet opnieuw een volwaardig alternatief worden voor de dichtslibbende wegen', vindt Van Hecke.

Groen wil dat de reiziger opnieuw centraal staat in het beleid van de NMBS. Ook de investeringen bij de NMBS zitten in dalende lijn. Terwijl de spoormaatschappij al jaren gevangen zit in de besparingslogica van de regering, moet er volgens Stefaan Van Hecke net meer geïnvesteerd worden: 'meer en beter materiaal, degelijk onderhoud, aantrekkelijke prijsformules, en een significante groei van het aanbod. Enkel zo lokken we al die bestuurders uit de files. De trein moet opnieuw een betrouwbaar, aantrekkelijk en comfortabel alternatief worden. Dat is het nu minder en minder'.

Daarnaast moet de NMBS haar interne werking op punt krijgen. 'Dat boetes niet geïnd raken is een pijnlijk voorbeeld van een totaal gebrek aan efficiëntie binnen het bedrijf. Maar het is vooral de regering die faalt. Al 6 jaar wachten we op een nieuwe beheersovereenkomst, waarin een toekomstvisie voor het spoor worden vastgelegd tussen de regering en het spoorbedrijf. Dat lijkt er niet aan te komen binnen deze legislatuur. Dat is een gemiste kans. Voor de regering is de NMBS niet meer dan een besparingspost, een zorgenkindje. Terwijl de NMBS net het paradepaardje zou moeten zijn van de mobiliteit van de toekomst', besluit het Groen-parlementslid.

'De NMBS is volledig het noorden kwijt. De minister schuift de verantwoordelijkheid van zich af, maar deze regering heeft wel degelijk boter op het hoofd. Door het besparingscarcan van deze regering is goede dienstverlening zwaar onder druk komen te staan. Groen wil in de volgende legislatuur opnieuw fors investeren in de spoorwegen. De NMBS moet opnieuw een volwaardig alternatief worden voor de dichtslibbende wegen', vindt Van Hecke. Groen wil dat de reiziger opnieuw centraal staat in het beleid van de NMBS. Ook de investeringen bij de NMBS zitten in dalende lijn. Terwijl de spoormaatschappij al jaren gevangen zit in de besparingslogica van de regering, moet er volgens Stefaan Van Hecke net meer geïnvesteerd worden: 'meer en beter materiaal, degelijk onderhoud, aantrekkelijke prijsformules, en een significante groei van het aanbod. Enkel zo lokken we al die bestuurders uit de files. De trein moet opnieuw een betrouwbaar, aantrekkelijk en comfortabel alternatief worden. Dat is het nu minder en minder'. Daarnaast moet de NMBS haar interne werking op punt krijgen. 'Dat boetes niet geïnd raken is een pijnlijk voorbeeld van een totaal gebrek aan efficiëntie binnen het bedrijf. Maar het is vooral de regering die faalt. Al 6 jaar wachten we op een nieuwe beheersovereenkomst, waarin een toekomstvisie voor het spoor worden vastgelegd tussen de regering en het spoorbedrijf. Dat lijkt er niet aan te komen binnen deze legislatuur. Dat is een gemiste kans. Voor de regering is de NMBS niet meer dan een besparingspost, een zorgenkindje. Terwijl de NMBS net het paradepaardje zou moeten zijn van de mobiliteit van de toekomst', besluit het Groen-parlementslid.