Naar aanleiding van de affaire met het F-16-vervangingsdossier legt Groen opnieuw het 'transparantieregister' op tafel, waarin alle contacten tussen lobbyisten en politici verplicht worden geregistreerd. Dat kondigde Kamerlid Wouter De Vriendt donderdag aan in De Ochtend.

Groen is bijzonder ontstemd over de gebeurtenissen in het dossier. 'Wat we zien is een complot van generaals die aan politiek willen doen, dingen in de doofpot stoppen en naar hun hand zetten. Ze zijn er blijkbaar in geslaagd om de minister te overvleugelen. Dat is bijzonder kwalijk, want ze spelen met ons belastinggeld om hun favoriete speelgoed te kopen', vindt De Vriendt.

Volgens de partij moeten er maatregelen komen om de transparantie in aankoopprocedures te verbeteren. Een transparantieregister - waarin politici en ambtenaren verplicht elk contact met lobbyisten moeten aangeven - moet daarvoor zorgen. 'De minister had in deze dan onmiddellijk kunnen traceren welke contacten zijn gebeurd en het spinnenweb blootleggen', meent De Vriendt. Het register voorziet ook in sancties voor wie zijn of haar contacten niét aangeeft, benadrukte hij.

Groen legde het voorstel vorig jaar al eens op tafel, toen naar aanleiding van contacten tussen het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) met een kantoor dat fiscale seminaries organiseert, maar ving bot. 'Ik hoop dat de gebeurtenissen van deze week een en ander in stroomversnelling brengen en dat de geesten beginnen rijpen', aldus De Vriendt.

Over de gevolgen van de F-16-affaire voor minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), zijn de groenen minder eenduidig. De Vriendt noemt het 'voorbarig' om nu al uitspraken te doen over of hij kan aanblijven of niet, maar stelt wel dat hij in dit dossier niet meer naar behoren kan functioneren. 'De minister heeft uiteraard een groot probleem. Er is een vertrouwensbreuk tussen Vandeput en zijn generaals op een van de grootste investeringsdossiers van de laatste decennia.'

Naar aanleiding van de affaire met het F-16-vervangingsdossier legt Groen opnieuw het 'transparantieregister' op tafel, waarin alle contacten tussen lobbyisten en politici verplicht worden geregistreerd. Dat kondigde Kamerlid Wouter De Vriendt donderdag aan in De Ochtend.Groen is bijzonder ontstemd over de gebeurtenissen in het dossier. 'Wat we zien is een complot van generaals die aan politiek willen doen, dingen in de doofpot stoppen en naar hun hand zetten. Ze zijn er blijkbaar in geslaagd om de minister te overvleugelen. Dat is bijzonder kwalijk, want ze spelen met ons belastinggeld om hun favoriete speelgoed te kopen', vindt De Vriendt. Volgens de partij moeten er maatregelen komen om de transparantie in aankoopprocedures te verbeteren. Een transparantieregister - waarin politici en ambtenaren verplicht elk contact met lobbyisten moeten aangeven - moet daarvoor zorgen. 'De minister had in deze dan onmiddellijk kunnen traceren welke contacten zijn gebeurd en het spinnenweb blootleggen', meent De Vriendt. Het register voorziet ook in sancties voor wie zijn of haar contacten niét aangeeft, benadrukte hij.Groen legde het voorstel vorig jaar al eens op tafel, toen naar aanleiding van contacten tussen het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) met een kantoor dat fiscale seminaries organiseert, maar ving bot. 'Ik hoop dat de gebeurtenissen van deze week een en ander in stroomversnelling brengen en dat de geesten beginnen rijpen', aldus De Vriendt. Over de gevolgen van de F-16-affaire voor minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), zijn de groenen minder eenduidig. De Vriendt noemt het 'voorbarig' om nu al uitspraken te doen over of hij kan aanblijven of niet, maar stelt wel dat hij in dit dossier niet meer naar behoren kan functioneren. 'De minister heeft uiteraard een groot probleem. Er is een vertrouwensbreuk tussen Vandeput en zijn generaals op een van de grootste investeringsdossiers van de laatste decennia.'