De partij Groen pleit voor een grondige pensioenhervorming die gebasseerd is op twee grote peilers: een basispensioen voor iedereen en een bovenbouw op basis van de gewerkte jaren.

"Onze samenleving heeft robuuste pensioenen nodig om de schrijnende armoede bij ouderen definitief uit de samenleving te bannen. Ook de onrechtvaardigheden moeten uit het systeem", aldus kamerlid Wouter De Vriendt in een communiqué.

Armoede

Tweeëntwintig procent van de vijfenzestigplussers belandt vandaag in de armoede. Groen wil daarom een menswaardig pensioen voor iedereen, ongeacht de loopbaan.

Een basispensioen bedraagt 1.000 euro, iemand die geen enkel jaar heeft gewerkt en samenwoont, krijgt 750 euro, aldus Groen.

Werkbonus

Daarnaast pleit de partij voor een bijkomend pensioen, een werkbonus, bovenop het basispensioen. Het bedrag van dat aanvullende pensioen hangt dan af het aantal gewerkte jaren.

"De verschillen tussen werknemers en ambtenaren doven in het voorstel geleidelijk uit en het systeem is voor iedereen transparant en eenvoudig, zodat mensen die hun rechten minder goed kennen niet langer uit de boot vallen", aldus Groen.

Meerkost

Deze hervorming zal leiden tot een meerkost van twee miljard euro die via andere maatregelen zal worden gecompenseerd. Zo zal de gelijkgestelde periode minder doorwegen en kunnen allerlei afgeleide pensioenen worden afgebouwd.

De partij maakte de vorige weken enkele voorstellen bekend om langer werken mogelijk te maken. "Maar een leven lang werken is met het huidige pensioensysteem niet langer een garantie op een zorgeloze oude dag. De langere en meer kwalitatieve loopbaan blijft een lege doos als daar op het einde geen volwaardig pensioen dat mensen uit de armoede houdt, tegenover staat," besluit De Vriendt. (Belga/EE)

De partij Groen pleit voor een grondige pensioenhervorming die gebasseerd is op twee grote peilers: een basispensioen voor iedereen en een bovenbouw op basis van de gewerkte jaren. "Onze samenleving heeft robuuste pensioenen nodig om de schrijnende armoede bij ouderen definitief uit de samenleving te bannen. Ook de onrechtvaardigheden moeten uit het systeem", aldus kamerlid Wouter De Vriendt in een communiqué. Armoede Tweeëntwintig procent van de vijfenzestigplussers belandt vandaag in de armoede. Groen wil daarom een menswaardig pensioen voor iedereen, ongeacht de loopbaan. Een basispensioen bedraagt 1.000 euro, iemand die geen enkel jaar heeft gewerkt en samenwoont, krijgt 750 euro, aldus Groen. Werkbonus Daarnaast pleit de partij voor een bijkomend pensioen, een werkbonus, bovenop het basispensioen. Het bedrag van dat aanvullende pensioen hangt dan af het aantal gewerkte jaren. "De verschillen tussen werknemers en ambtenaren doven in het voorstel geleidelijk uit en het systeem is voor iedereen transparant en eenvoudig, zodat mensen die hun rechten minder goed kennen niet langer uit de boot vallen", aldus Groen. Meerkost Deze hervorming zal leiden tot een meerkost van twee miljard euro die via andere maatregelen zal worden gecompenseerd. Zo zal de gelijkgestelde periode minder doorwegen en kunnen allerlei afgeleide pensioenen worden afgebouwd. De partij maakte de vorige weken enkele voorstellen bekend om langer werken mogelijk te maken. "Maar een leven lang werken is met het huidige pensioensysteem niet langer een garantie op een zorgeloze oude dag. De langere en meer kwalitatieve loopbaan blijft een lege doos als daar op het einde geen volwaardig pensioen dat mensen uit de armoede houdt, tegenover staat," besluit De Vriendt. (Belga/EE)