De groenen zeggen dat ze binnen de raad van bestuur van het fonds geprobeerd hebben het beheer van de portefeuille te wijzigen.

De Senaat beschikt over een pensioenkas die gedeeltelijk door beleggingen gespijsd wordt. Zo'n 225 miljoen euro staat er momenteel uit in obligaties (60 procent) en aandelen (40 procent). De Senaat doet dat via aandelenfondsen in binnen- en buitenland zoals KBC-Energie, Petercam Agrifood, Capital at Work en Standard & Poor's.

Groen-senator Elisabeth Meuleman onderzocht in welke bedrijven die aandelenfondsen het geld van de senatoren beleggen.

De groenen vonden naar eigen zeggen voor 54 miljoen euro "problematische" beleggingen in de obligatieportefeuille. Zo zou deze via "KBC-Energie" schaliegas financieren en via "Petercam Agrifood" investeren in genetisch gewijzigde landbouw. Via bepaalde "trackers" zouden ook de defensie- en wapenindustrie gefinancierd worden.

Groen vraagt een doorlichting.

De pensioenkas beschikt over een eigen raad. In de krant De Morgen reageren ondervoorzitters Lieve Maes van N-VA en Bert Anciaux van SP.A haast eensluidend op de beschuldigingen. "Wij baseren ons al jaren op een internationale standaard voor ethisch beleggen en laten ons begeleiden door het adviesbureau Econopolis van Geert Noels. In alle contracten staat bijvoorbeeld dat we snelle speculatie niet aanvaarden, omdat dit onethisch is. We gaan ervan uit dat die standaard deugt, maar zijn zeker bereid dat te onderzoeken. In tegenstelling tot wat Groen zegt, zijn wij helemaal niet tegen een doorlichting", aldus Maes. "Als blijkt dat een deel van het geld terechtkomt bij wapenfabrikanten, dan moeten die beleggingen eruit", vult Anciaux aan. "Er is geen enkele twijfel dat onze beleggingen ethisch moeten zijn."

(Belga/RR)

De groenen zeggen dat ze binnen de raad van bestuur van het fonds geprobeerd hebben het beheer van de portefeuille te wijzigen.De Senaat beschikt over een pensioenkas die gedeeltelijk door beleggingen gespijsd wordt. Zo'n 225 miljoen euro staat er momenteel uit in obligaties (60 procent) en aandelen (40 procent). De Senaat doet dat via aandelenfondsen in binnen- en buitenland zoals KBC-Energie, Petercam Agrifood, Capital at Work en Standard & Poor's.Groen-senator Elisabeth Meuleman onderzocht in welke bedrijven die aandelenfondsen het geld van de senatoren beleggen. De groenen vonden naar eigen zeggen voor 54 miljoen euro "problematische" beleggingen in de obligatieportefeuille. Zo zou deze via "KBC-Energie" schaliegas financieren en via "Petercam Agrifood" investeren in genetisch gewijzigde landbouw. Via bepaalde "trackers" zouden ook de defensie- en wapenindustrie gefinancierd worden.Groen vraagt een doorlichting.De pensioenkas beschikt over een eigen raad. In de krant De Morgen reageren ondervoorzitters Lieve Maes van N-VA en Bert Anciaux van SP.A haast eensluidend op de beschuldigingen. "Wij baseren ons al jaren op een internationale standaard voor ethisch beleggen en laten ons begeleiden door het adviesbureau Econopolis van Geert Noels. In alle contracten staat bijvoorbeeld dat we snelle speculatie niet aanvaarden, omdat dit onethisch is. We gaan ervan uit dat die standaard deugt, maar zijn zeker bereid dat te onderzoeken. In tegenstelling tot wat Groen zegt, zijn wij helemaal niet tegen een doorlichting", aldus Maes. "Als blijkt dat een deel van het geld terechtkomt bij wapenfabrikanten, dan moeten die beleggingen eruit", vult Anciaux aan. "Er is geen enkele twijfel dat onze beleggingen ethisch moeten zijn."(Belga/RR)