De uitspraak van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), dat hij het aantal asielaanvragen bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil beperkt houden tot de huidige 250, is niet onschuldig, waarschuwt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Een vluchteling heeft immers pas recht op opvang na de registratie van zijn aanvraag. Groen hamert op de mogelijkheden van een systeem van basisregistratie om aan die eerste nood te voldoen. 'Een noodsituatie vraagt om noodmaatregelen. Hoe is het mogelijk dat dit na bijna anderhalve maand nog niet opgelost is?', vraagt De Vriendt zich af.

Groen vindt het dan ook onbegrijpelijk dat staatssecretaris Francken niet ingaat op haar voorstel om tot een systeem van basisregistratie over te gaan. Op die manier hebben de asielzoekers ook recht op opvang tijdens het eerste deel van de procedure.

'Het is efficiënt noch kwalitatief om een tentenkamp te laten ontstaan in het park aan DVZ in Brussel, met mensen die moeten wachten op registratie. De opvangfaciliteiten zijn daar minimaal. Basisregistratie is geen wondermiddel om de bottleneck bij DVZ te doen verdwijnen. Maar het garandeert wel dat deze vluchtelingen in menswaardige omstandigheden op hun registratie kunnen wachten. Deze mensen komen sowieso in de opvang terecht, wat heeft het voor zin om hen eerst in ontoereikende omstandigheden op te vangen?', besluit De Vriendt. (Belga/AVE)

Er circuleren heel wat onwaarheden over wat asielzoekers krijgen bij aankomst in ons land. Fedasil zet de puntjes op de i. Lees hier: Waar heeft een asielzoeker echt recht op?

De uitspraak van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), dat hij het aantal asielaanvragen bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil beperkt houden tot de huidige 250, is niet onschuldig, waarschuwt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Een vluchteling heeft immers pas recht op opvang na de registratie van zijn aanvraag. Groen hamert op de mogelijkheden van een systeem van basisregistratie om aan die eerste nood te voldoen. 'Een noodsituatie vraagt om noodmaatregelen. Hoe is het mogelijk dat dit na bijna anderhalve maand nog niet opgelost is?', vraagt De Vriendt zich af.Groen vindt het dan ook onbegrijpelijk dat staatssecretaris Francken niet ingaat op haar voorstel om tot een systeem van basisregistratie over te gaan. Op die manier hebben de asielzoekers ook recht op opvang tijdens het eerste deel van de procedure.'Het is efficiënt noch kwalitatief om een tentenkamp te laten ontstaan in het park aan DVZ in Brussel, met mensen die moeten wachten op registratie. De opvangfaciliteiten zijn daar minimaal. Basisregistratie is geen wondermiddel om de bottleneck bij DVZ te doen verdwijnen. Maar het garandeert wel dat deze vluchtelingen in menswaardige omstandigheden op hun registratie kunnen wachten. Deze mensen komen sowieso in de opvang terecht, wat heeft het voor zin om hen eerst in ontoereikende omstandigheden op te vangen?', besluit De Vriendt. (Belga/AVE)