De bankenwet waarover de regering een akkoord heeft bereikt is een schijnsplitsing, waarschuwt Groen-Kamerlid Meyrem Almaci. "Deze schijnsplitsing draagt kiemen van een volgende crisis. Het is onbegrijpelijk dat de Belgische regering niet kiest voor een echte splitsing van spaar- en zakenbanken, en blijft vasthouden aan het model van een universele bank. Alleen een zuivere splitsing is de enige garantie om spaargelden van mensen te beschermen en nieuwe bankencrisis te vermijden. De burger zal het gelag andermaal moeten betalen. De grootbanken zijn vandaag de echte winnaar."

'Niets geleerd'

Als risicovolle activiteiten verkeerd gaan en de bank in de problemen komt, dan moet de overheid nog altijd tussen komen op het spaargeld te redden, meent Almaci, die vaststelt dat de regering blijkbaar niets geleerd heeft uit de bankencrisis. "Deze ontstond doordat de banken te wild speculeerden. De regering kiest net zoals Duitsland en Frankrijk voor een schijnhervorming van de banken zonder duidelijke splitsing. Men blijft krampachtig vasthouden aan het model van universele banken die de onverzoenbare rollen van zakenbank, depositobank en verzekeraar combineren", aldus Groen.

'Op maat van de banken'

"De regering renoveert de façade maar niet de achterliggende structuur. Zolang zakenactiviteiten en spaargelden in dezelfde bank zitten, zullen de spaargelden bij ernstige problemen meegesleurd worden. De wetgeving lijkt geschreven op maat van de grootbanken", besluit Meyrem Almaci. (Belga/TV)

De bankenwet waarover de regering een akkoord heeft bereikt is een schijnsplitsing, waarschuwt Groen-Kamerlid Meyrem Almaci. "Deze schijnsplitsing draagt kiemen van een volgende crisis. Het is onbegrijpelijk dat de Belgische regering niet kiest voor een echte splitsing van spaar- en zakenbanken, en blijft vasthouden aan het model van een universele bank. Alleen een zuivere splitsing is de enige garantie om spaargelden van mensen te beschermen en nieuwe bankencrisis te vermijden. De burger zal het gelag andermaal moeten betalen. De grootbanken zijn vandaag de echte winnaar."Als risicovolle activiteiten verkeerd gaan en de bank in de problemen komt, dan moet de overheid nog altijd tussen komen op het spaargeld te redden, meent Almaci, die vaststelt dat de regering blijkbaar niets geleerd heeft uit de bankencrisis. "Deze ontstond doordat de banken te wild speculeerden. De regering kiest net zoals Duitsland en Frankrijk voor een schijnhervorming van de banken zonder duidelijke splitsing. Men blijft krampachtig vasthouden aan het model van universele banken die de onverzoenbare rollen van zakenbank, depositobank en verzekeraar combineren", aldus Groen. "De regering renoveert de façade maar niet de achterliggende structuur. Zolang zakenactiviteiten en spaargelden in dezelfde bank zitten, zullen de spaargelden bij ernstige problemen meegesleurd worden. De wetgeving lijkt geschreven op maat van de grootbanken", besluit Meyrem Almaci. (Belga/TV)