Groen licht voor inzet burgerinfiltranten, aan strenge voorwaarden

23/11/17 om 14:14 - Bijgewerkt om 14:15

Bron: Belga

Binnenkort zullen de veiligheidsdiensten burgerinfiltranten kunnen gebruiken in de strijd tegen de georganiseerde misdaad of terrorisme. De ministerraad heeft daarvoor een wetsontwerp goedgekeurd. Hun inzet wordt wel aan strenge voorwaarden onderworpen. Een infiltrant zal pas op het toneel mogen verschijnen indien er geen andere manier is om een dossier vooruit te helpen.

Groen licht voor inzet burgerinfiltranten, aan strenge voorwaarden

Koen Geens © Belga

De regering ging reeds in mei akkoord met het principe van de burgerinfiltranten. Goed een half jaar later schaart de ministerraad zich achter de wettekst die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) klaarstoomde.

De burgerinfiltrant is volgens de minister nodig omdat de politie nu eenmaal niet in alle milieus kan infiltreren. 'Bij pakweg de maffia of in terroristische cellen stoot je dan op limieten, bijvoorbeeld omdat politieambtenaren een bepaald dialect niet machtig zijn of omdat derden in het gesloten milieu erg gewantrouwd worden', legt Geens uit.

Voorwaarden

Burgerinfiltratie wordt enkel mogelijk als politionele infiltratie of andere onderzoekstechnieken onmogelijk zijn. De infiltrant moet meerderjarig, betrouwbaar en geloofwaardig zijn en zal zeer goed gescreend worden. Ook tijdens een operatie wordt zijn handel en wandel continu tegen het licht gehouden.

Voor zijn inzet is groen licht nodig van het openbaar ministerie. Een rechter zal doorlopend controle uitoefenen.

Misdrijven

De burgerinfiltranten zullen ook 'minder belangrijke misdrijven' mogen plegen, zoals chauffeur zijn voor criminelen of een auto of flat voor hen huren. Ook daar is eerst het fiat van het openbaar ministerie nodig en zal permanent controle worden uitgeoefend door de politie en de rechtbank.

Wanneer de burgerinfiltrant de vooropgestelde regels met de voeten treedt, zal hij of zij hiervoor dezelfde straf krijgen als iemand die geen infiltrant is.

Hij kan ook bescherming krijgen wanneer zijn veiligheid bedreigd is.

Lees meer over:

Onze partners