Engie Electrabel zal de kernreactor Tihange 3 op 7 januari weer opstarten. De nucleaire waakhond FANC heeft daarvoor toestemming gegeven. Aanvankelijk dacht de uitbater dat Tihange 3 pas in maart weer elektriciteit zou kunnen leveren.

Tihange 3 ligt sinds eind maart stil omdat in het gewapend beton van de bunker, een gebouw in het niet-nucleaire deel van de centrale, afwijkingen werden vastgesteld. Het FANC heeft de uitgebreide reparaties nu goedgekeurd.

Engie Electrabel start met de voorbereidingen voor de heropstart, zo meldt het bedrijf. De impact van het probleem met de betonwapening bleek na analyse overigens minder erg dan eerst gedacht, zegt het FANC. Berekeningen hebben aangetoond dat het gebouw met de bestaande wapening nog voldoende bestand is tegen bijvoorbeeld een vliegtuiginslag. Wel heeft de uitbater er zich toe verbonden een nieuwe dakplaat op het gebouw te plaatsen om nog extra veiligheidsmarges in te bouwen. Om dat te kunnen doen, moet de reactor echter weer stilgelegd worden. De werken zullen daarom gebeuren tijdens de eerstvolgende geplande stop over 18 maanden. Dan zullen ook nog de muren hersteld worden.

Momenteel zijn enkel Doel 3 en Tihange 1 beschikbaar. Naast Tihange 3 zal normaal gezien ook Doel 4 rond nieuwjaar weer opgestart worden. Die laatste centrale werd vrijdag stilgelegd omdat een pomp was stilgevallen wegens een verstopte filter.

Engie Electrabel zal de kernreactor Tihange 3 op 7 januari weer opstarten. De nucleaire waakhond FANC heeft daarvoor toestemming gegeven. Aanvankelijk dacht de uitbater dat Tihange 3 pas in maart weer elektriciteit zou kunnen leveren.Tihange 3 ligt sinds eind maart stil omdat in het gewapend beton van de bunker, een gebouw in het niet-nucleaire deel van de centrale, afwijkingen werden vastgesteld. Het FANC heeft de uitgebreide reparaties nu goedgekeurd. Engie Electrabel start met de voorbereidingen voor de heropstart, zo meldt het bedrijf. De impact van het probleem met de betonwapening bleek na analyse overigens minder erg dan eerst gedacht, zegt het FANC. Berekeningen hebben aangetoond dat het gebouw met de bestaande wapening nog voldoende bestand is tegen bijvoorbeeld een vliegtuiginslag. Wel heeft de uitbater er zich toe verbonden een nieuwe dakplaat op het gebouw te plaatsen om nog extra veiligheidsmarges in te bouwen. Om dat te kunnen doen, moet de reactor echter weer stilgelegd worden. De werken zullen daarom gebeuren tijdens de eerstvolgende geplande stop over 18 maanden. Dan zullen ook nog de muren hersteld worden. Momenteel zijn enkel Doel 3 en Tihange 1 beschikbaar. Naast Tihange 3 zal normaal gezien ook Doel 4 rond nieuwjaar weer opgestart worden. Die laatste centrale werd vrijdag stilgelegd omdat een pomp was stilgevallen wegens een verstopte filter.