"Leuven ziet de bevolking als een bedreiging die het beleid wil dwarsbomen en niet als een bondgenoot met verrijkende ideeën", zei Dessers, die in zijn kritiek vooral burgemeester Louis Tobback (sp.a) op de korrel nam.

Hooggeschoolde NIMBY's

Dessers wees onder meer op de zeer misprijzende manier waarop Louis Tobback een man behandelde die duizend handtekeningen verzamelde om in de gemeenteraad zijn zeg te kunnen doen over de naamsverandering van het Fochplein in Rector De Somerplein.

"Voor Tobback zijn actiecomités een groep hooggeschoolde NIMBY's die zich als het bijvoorbeeld gaat om sociale woningen, enkel om racistische motieven verzetten", zei hij. ('NIMBY' staat voor 'Not In My Backyard'; red.)

Leuven betrekt ook steevast de bevolking in een veel te laat stadium bij beslissingen die al grotendeels genomen zijn, luidde het nog.

Compromis

Dessers bepleitte dat het stadsbestuur een dialoog opstart met buurtgroepen die vaak terecht opkomen voor meer verkeersveiligheid in hun omgeving. "Op die manier is vaak over geplande ingrepen een compromis mogelijk met een lokaal comité dat er zich tegen verzet."

Vanwege zijn schaal en zijn expertise onder de bevolking is Leuven de ideale stad om structureel werk te maken van inspraak, vond Dessers. "Waarom bijvoorbeeld per 5000 mensen geen niveau van zelforganisatie invoeren dat detecteert wat er leeft bij de bevolking?" (Belga/TV)

"Leuven ziet de bevolking als een bedreiging die het beleid wil dwarsbomen en niet als een bondgenoot met verrijkende ideeën", zei Dessers, die in zijn kritiek vooral burgemeester Louis Tobback (sp.a) op de korrel nam.Hooggeschoolde NIMBY's Dessers wees onder meer op de zeer misprijzende manier waarop Louis Tobback een man behandelde die duizend handtekeningen verzamelde om in de gemeenteraad zijn zeg te kunnen doen over de naamsverandering van het Fochplein in Rector De Somerplein. "Voor Tobback zijn actiecomités een groep hooggeschoolde NIMBY's die zich als het bijvoorbeeld gaat om sociale woningen, enkel om racistische motieven verzetten", zei hij. ('NIMBY' staat voor 'Not In My Backyard'; red.) Leuven betrekt ook steevast de bevolking in een veel te laat stadium bij beslissingen die al grotendeels genomen zijn, luidde het nog.Compromis Dessers bepleitte dat het stadsbestuur een dialoog opstart met buurtgroepen die vaak terecht opkomen voor meer verkeersveiligheid in hun omgeving. "Op die manier is vaak over geplande ingrepen een compromis mogelijk met een lokaal comité dat er zich tegen verzet." Vanwege zijn schaal en zijn expertise onder de bevolking is Leuven de ideale stad om structureel werk te maken van inspraak, vond Dessers. "Waarom bijvoorbeeld per 5000 mensen geen niveau van zelforganisatie invoeren dat detecteert wat er leeft bij de bevolking?" (Belga/TV)