Groen reageert verbijsterd op de uitspraken van minister Joke Schauvliege in Knack. Daar verwijst ze naar biologische landbouwers als "keuterboerkes" en valt ze milieuvereniging Natuurpunt frontaal aan. "Wat heeft minister Schauvliege eigenlijk tegen het milieu? Waarom zoekt ze de confrontatie met biologische boeren en met natuurverenigingen? Dergelijke uitspraken zijn een minister onwaardig", stelt Björn Rzoska, Vlaams fractieleider (Groen).

Rzoska vraagt zich af of de minister namens de regering spreekt in deze. Rzoska vindt de houding van Schauvliege een minister onwaardig. "Door bruggen op te blazen, te beledigen en te polariseren helpt Schauvliege noch onze leefomgeving, noch de boeren vooruit. Schauvliege zet boeren onderling tegen elkaar op, om haar desastreuze landbouwbeleid te verbergen. In plaats van oplossingen te formuleren creëert ze alleen polarisatie", aldus Rzoska.

Groen vindt het parcours dat minister Schauvliege op natuurbeleid heeft gereden teleurstellend. Toch heeft ze kritiek op milieuorganisaties die dat aankaarten. "Het is erg kort door de bocht om de brede kritiek op haar beleid te gaan herleiden tot enkele milieuorganisaties. In plaats van milieuorganisaties en boeren te beledigen kan ze beter naar de feiten kijken. Onder minister Schauvliege is Vlaanderen een netto-ontbosser. Dit beleid wil de Vlaming niet", besluit Rzoska.

Ook Vlaams parlementslid Piet De Bruyn van N-VA, coalitiepartner van CD&V in de Vlaamse regering, vindt dat de minister zwaar uit de bocht is gegaan met deze 'gratuite beschuldiging aan het adres van Natuurpunt', zo tweette hij.

Ook Vlaams N-VA-parlementslid Axel Ronse verslikte zich in de kritiek van Schauvliege op kleine bioboeren en Natuurpunt:

Natuurpunt zelf wil naar eigen zeggen niet polariseren. "Door allerlei cijfers en feiten op een hoopje te gooien, krijg je een ongenuanceerd debat", zegt woordvoerder Hendrik Moeremans van Natuurpunt. "We willen ook benadrukken dat er toch verschillende soorten van ontbossing bestaan. Monotone plantages omvormen tot bijvoorbeeld heidegebied is toch iets anders dan het kappen van een waardevol, Europees beschermd boos voor industrie", aldus Moeremans.

"Over het probleem van de ontbossing in Vlaanderen zijn Natuurpunt en de minister het eens, over de mogelijke oplossingen blijkbaar niet", besluit hij.

Lees hier het volledige interview: 'Joke Schauvliege slaat terug: 'Dat Natuurpunt zélf stopt met bossen kappen'' of morgen 10 mei in Knack.

Groen reageert verbijsterd op de uitspraken van minister Joke Schauvliege in Knack. Daar verwijst ze naar biologische landbouwers als "keuterboerkes" en valt ze milieuvereniging Natuurpunt frontaal aan. "Wat heeft minister Schauvliege eigenlijk tegen het milieu? Waarom zoekt ze de confrontatie met biologische boeren en met natuurverenigingen? Dergelijke uitspraken zijn een minister onwaardig", stelt Björn Rzoska, Vlaams fractieleider (Groen). Rzoska vraagt zich af of de minister namens de regering spreekt in deze. Rzoska vindt de houding van Schauvliege een minister onwaardig. "Door bruggen op te blazen, te beledigen en te polariseren helpt Schauvliege noch onze leefomgeving, noch de boeren vooruit. Schauvliege zet boeren onderling tegen elkaar op, om haar desastreuze landbouwbeleid te verbergen. In plaats van oplossingen te formuleren creëert ze alleen polarisatie", aldus Rzoska. Groen vindt het parcours dat minister Schauvliege op natuurbeleid heeft gereden teleurstellend. Toch heeft ze kritiek op milieuorganisaties die dat aankaarten. "Het is erg kort door de bocht om de brede kritiek op haar beleid te gaan herleiden tot enkele milieuorganisaties. In plaats van milieuorganisaties en boeren te beledigen kan ze beter naar de feiten kijken. Onder minister Schauvliege is Vlaanderen een netto-ontbosser. Dit beleid wil de Vlaming niet", besluit Rzoska.Ook Vlaams parlementslid Piet De Bruyn van N-VA, coalitiepartner van CD&V in de Vlaamse regering, vindt dat de minister zwaar uit de bocht is gegaan met deze 'gratuite beschuldiging aan het adres van Natuurpunt', zo tweette hij. Ook Vlaams N-VA-parlementslid Axel Ronse verslikte zich in de kritiek van Schauvliege op kleine bioboeren en Natuurpunt:Natuurpunt zelf wil naar eigen zeggen niet polariseren. "Door allerlei cijfers en feiten op een hoopje te gooien, krijg je een ongenuanceerd debat", zegt woordvoerder Hendrik Moeremans van Natuurpunt. "We willen ook benadrukken dat er toch verschillende soorten van ontbossing bestaan. Monotone plantages omvormen tot bijvoorbeeld heidegebied is toch iets anders dan het kappen van een waardevol, Europees beschermd boos voor industrie", aldus Moeremans. "Over het probleem van de ontbossing in Vlaanderen zijn Natuurpunt en de minister het eens, over de mogelijke oplossingen blijkbaar niet", besluit hij.