Groen en Ecolo willen betrekkingen met Israël opschorten

© Belga

Oppositiepartijen Groen en Ecolo willen dat België de normale betrekkingen met Israël opschort en de Israëlische ambassadeur tijdelijk uitwijst. De partijen veroordelen het ‘disproportioneel geweld’ en willen ook geen Belgische politici zien in de tribunes van de kwalificatiewedstrijd Israël-België voor het EK Voetbal op 6 september.

Groen en Ecolo veroordelen het geweld en de schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten langs beide kanten, maar wijzen op de ‘gruwelijke tol’ aan Palestijnse burgerslachtoffers. ‘De tijd van wegkijken is voorbij, er moeten maatregelen genomen worden’, zo zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Verbod op Israëlische producten

‘De Belgische politiek blijft te lang apathisch’, hekelt Kamerlid Wouter De Vriendt. ‘De Verenigde Naties spreken openlijk over mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden.’

De groenen stellen drie mogelijke maatregelen voor. Naast een tijdelijke uitwijzing van de Israëlische ambassadeur, willen ze een verbod op Israëlische producten uit de illegale nederzettingen in Palestijns gebied. Tot slot willen ze geen politici of leden van de koninklijke familie in de tribunes zien bij de EK-kwalificatiewedstrijd Israël-België. ‘Het is niet het moment voor Belgische staatsvertegenwoordigers om in de VIP-tribunes de schijn van business as usual met Israël te wekken’, luidt het.

Geen zelfverdediging

Groen betreurt dat in de Kamer geen meerderheid te vinden is om de Israëlische en Palestijnse ambassadeurs over de kwestie te horen, noch om buitenlandminister Didier Reynders verslag te laten uitbrengen over de Europese top over Gaza. ‘De Israëlische militaire aanval is al lang geen zelfverdediging meer, maar wil zoveel mogelijk leed bij de Palestijnen veroorzaken’, besluit De Vriendt. ‘Hoe kan België doen alsof er niets aan de hand is? Met dit Israël onderhoud je geen normale betrekkingen. België kan op dat vlak een voortrekker zijn in Europa.’ (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content