CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet te spreken over het idee van PS-kopstuk Paul Magnette om een noodregering voor één jaar te vormen. 'Een regering wordt aan tafel gevormd, niet op de radio of tv', reageerde hij vrijdag in De Ochtend (Radio 1). Beke riep de PS ook op om het werk van de informateurs niet te bemoeilijken. 'Voor zover ik weet is Paul Magnette geen informateur."

Beke wees erop dat de PS een grote fractie vormt in de Kamer en dus ook de verantwoordelijkheid heeft bij het vormen van een regering. 'Iedereen moet beseffen dat de campagne voorbij is', voegde hij er nog aan toe.

Beke erkende dat de CDH de puzzel nog moeilijker gemaakt met de beslissing om in geen enkele regering te stappen. Maar volgens hem is de keuze van CDH vooral belangrijk voor de regeringsvorming aan Franstalige kant.

Groen: 'PS neemt vlucht vooruit'

Voor Groen is het voorstel van Magnette niet de juiste methode en komt het ook niet op het juiste moment.

De partij wijst erop dat men nog niet begonnen is met het proberen te vormen van een regering. 'PS neemt continu de vlucht vooruit. De campagne is gedaan; dit is noch de juiste methode, noch het juiste moment voor zo'n ideeën', klinkt het in een korte reactie.

Vlaams Belang: 'Coup tegen Vlaamse democratie'

Voor Kamerfractieleidster van Vlaams Belang Barbara Pas getuigt de noodregering van 'een absolute minachting voor de Vlaamse kiezer'.

Het levert voor haar het zoveelste bewijs dat de Belgische constructie inherent fout zit.

'Ondanks het oorverdovende signaal van de Vlaamse kiezer is het nu al duidelijk dat men paarsgroen aangevuld met CD&V in de steigers probeert te zetten. Een linkse belasting- en immigratieregering dus, zonder democratisch draagvlak in Vlaanderen. Een dergelijke 'noodregering' getuigt van een absolute minachting voor de Vlaamse kiezer', aldus Pas.

Het Vlaams Belang roept zowel CD&V als Open VLD dan ook uitdrukkelijk op duidelijk stelling te nemen tegen de linkse wensdroom van Magnette, en dus de verkiezingsuitslag te respecteren door niet in een regering te stappen zonder Vlaamse meerderheid. 'Een Belgische regering zonder Vlaamse meerderheid zullen wij bekampen van de kust tot in de Voerstreek', waarschuwt Pas.

N-VA: 'Wij bewaren de discretie'

Bij N-VA wil men geen reactie kwijt. 'Over de formatiegesprekken bewaren wij de discretie', laat de partijwoordvoerder weten. '

Dat ook Open VLD geen voorstander is van het voorstel blijkt uit een tweet van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet te spreken over het idee van PS-kopstuk Paul Magnette om een noodregering voor één jaar te vormen. 'Een regering wordt aan tafel gevormd, niet op de radio of tv', reageerde hij vrijdag in De Ochtend (Radio 1). Beke riep de PS ook op om het werk van de informateurs niet te bemoeilijken. 'Voor zover ik weet is Paul Magnette geen informateur."Beke wees erop dat de PS een grote fractie vormt in de Kamer en dus ook de verantwoordelijkheid heeft bij het vormen van een regering. 'Iedereen moet beseffen dat de campagne voorbij is', voegde hij er nog aan toe. Beke erkende dat de CDH de puzzel nog moeilijker gemaakt met de beslissing om in geen enkele regering te stappen. Maar volgens hem is de keuze van CDH vooral belangrijk voor de regeringsvorming aan Franstalige kant.Groen: 'PS neemt vlucht vooruit'Voor Groen is het voorstel van Magnette niet de juiste methode en komt het ook niet op het juiste moment. De partij wijst erop dat men nog niet begonnen is met het proberen te vormen van een regering. 'PS neemt continu de vlucht vooruit. De campagne is gedaan; dit is noch de juiste methode, noch het juiste moment voor zo'n ideeën', klinkt het in een korte reactie. Vlaams Belang: 'Coup tegen Vlaamse democratie'Voor Kamerfractieleidster van Vlaams Belang Barbara Pas getuigt de noodregering van 'een absolute minachting voor de Vlaamse kiezer'. Het levert voor haar het zoveelste bewijs dat de Belgische constructie inherent fout zit.'Ondanks het oorverdovende signaal van de Vlaamse kiezer is het nu al duidelijk dat men paarsgroen aangevuld met CD&V in de steigers probeert te zetten. Een linkse belasting- en immigratieregering dus, zonder democratisch draagvlak in Vlaanderen. Een dergelijke 'noodregering' getuigt van een absolute minachting voor de Vlaamse kiezer', aldus Pas. Het Vlaams Belang roept zowel CD&V als Open VLD dan ook uitdrukkelijk op duidelijk stelling te nemen tegen de linkse wensdroom van Magnette, en dus de verkiezingsuitslag te respecteren door niet in een regering te stappen zonder Vlaamse meerderheid. 'Een Belgische regering zonder Vlaamse meerderheid zullen wij bekampen van de kust tot in de Voerstreek', waarschuwt Pas. N-VA: 'Wij bewaren de discretie'Bij N-VA wil men geen reactie kwijt. 'Over de formatiegesprekken bewaren wij de discretie', laat de partijwoordvoerder weten. 'Dat ook Open VLD geen voorstander is van het voorstel blijkt uit een tweet van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.