De nieuwe groeicijfers voor 2013 die de Europese Commissie naar voren schuift voor België lijken relatief goed nieuws voor de Belgische regering. De groei van 0,7 procent die de Commissie voorspelt, stemt overeen met de inschatting van het monitoringcomité, waarmee de regering nu haar begroting opstelt.

Begrotingsminister Olivier Chastel (MR) blijft wel pleiten voor voorzichtigheid. De Europese Commissie ziet de Belgische economie volgend jaar met 0,7 procent groeien, het jaar erop zelfs met 1,6 procent. "Dit zijn belangrijke elementen in de huidige begrotingsbesprekingen, maar voorzichtigheid blijft geboden", zegt Chastel.

De federale begrotingsminister maakt zich sterk dat de begroting van dit jaar op koers blijft. De cijfers die de Commissie nu vrijgeeft, houden immers nog geen rekening met de extra inspanning van 811 miljoen euro waarover de regeringstop onlangs een akkoord bereikte. Dankzij die inspanning zal het Belgisch begrotingstekort niet hoger uitvallen dan de afgesproken 2,8%, zegt Chastel.

Bij ongewijzigd beleid zou België volgens de Commissie volgend jaar afstevenen op een tekort van 3,4 procent. Ook dat cijfer stemt overeen met wat het monitoringcomité voor aanvang van het begrotingsoverleg had vooropgesteld.

Begrotingsoverleg gaat verder

Het kernkabinet zit ondertussen opnieuw rond de tafel voor de begrotingsbesprekingen. Financiën en sociale zekerheid staan nu op het menu. Volgens de krant De Tijd legt de PS een voorstel op tafel om de meerwaarde te belasten die particulieren boeken bij de verkoop van aandelen. Dat voorstel wordt lauw onthaald bij de liberalen. "In moeilijke economische tijden gaan nieuwe belastingen ons niet helpen. De prioriteit moet ergens anders liggen, namelijk bij besparingen, hervormingen en anticrisismaatregelen", zei De Croo.

Liberalen niet gewonnen voor meerwaardentaks op aandelen

"Geen goede maatregel", zegt ook Reynders. "We zijn bezig met praten over besparingen. Er zijn andere maatregelen mogelijk, zoals een fiscale amnestie". Over die fiscale amnestie is er duidelijk nog geen akkoord. "Er komt er geen", zegt SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte. "We gaan de huidige fiscale regularisatie stopzetten en dat gaat ons geld opleveren."

Niemand van de vicepremiers durft voorspellen wanneer de begrotingsoefening rond zal zijn. "Ik hoop dat we hier eind volgende week niet meer staan", zei De Croo. (Belga/INM)

De nieuwe groeicijfers voor 2013 die de Europese Commissie naar voren schuift voor België lijken relatief goed nieuws voor de Belgische regering. De groei van 0,7 procent die de Commissie voorspelt, stemt overeen met de inschatting van het monitoringcomité, waarmee de regering nu haar begroting opstelt. Begrotingsminister Olivier Chastel (MR) blijft wel pleiten voor voorzichtigheid. De Europese Commissie ziet de Belgische economie volgend jaar met 0,7 procent groeien, het jaar erop zelfs met 1,6 procent. "Dit zijn belangrijke elementen in de huidige begrotingsbesprekingen, maar voorzichtigheid blijft geboden", zegt Chastel. De federale begrotingsminister maakt zich sterk dat de begroting van dit jaar op koers blijft. De cijfers die de Commissie nu vrijgeeft, houden immers nog geen rekening met de extra inspanning van 811 miljoen euro waarover de regeringstop onlangs een akkoord bereikte. Dankzij die inspanning zal het Belgisch begrotingstekort niet hoger uitvallen dan de afgesproken 2,8%, zegt Chastel. Bij ongewijzigd beleid zou België volgens de Commissie volgend jaar afstevenen op een tekort van 3,4 procent. Ook dat cijfer stemt overeen met wat het monitoringcomité voor aanvang van het begrotingsoverleg had vooropgesteld. Begrotingsoverleg gaat verder Het kernkabinet zit ondertussen opnieuw rond de tafel voor de begrotingsbesprekingen. Financiën en sociale zekerheid staan nu op het menu. Volgens de krant De Tijd legt de PS een voorstel op tafel om de meerwaarde te belasten die particulieren boeken bij de verkoop van aandelen. Dat voorstel wordt lauw onthaald bij de liberalen. "In moeilijke economische tijden gaan nieuwe belastingen ons niet helpen. De prioriteit moet ergens anders liggen, namelijk bij besparingen, hervormingen en anticrisismaatregelen", zei De Croo. Liberalen niet gewonnen voor meerwaardentaks op aandelen "Geen goede maatregel", zegt ook Reynders. "We zijn bezig met praten over besparingen. Er zijn andere maatregelen mogelijk, zoals een fiscale amnestie". Over die fiscale amnestie is er duidelijk nog geen akkoord. "Er komt er geen", zegt SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte. "We gaan de huidige fiscale regularisatie stopzetten en dat gaat ons geld opleveren." Niemand van de vicepremiers durft voorspellen wanneer de begrotingsoefening rond zal zijn. "Ik hoop dat we hier eind volgende week niet meer staan", zei De Croo. (Belga/INM)