Griekenland plant ‘drijvende grensbarrière’ om migranten tegen te houden

Migrantenkamp in Lesbos, Griekenland. © Reuters

De Griekse regering wil in de Egeïsche Zee een drijvende fysieke grens opwerpen zodat migranten de Griekse eilanden niet meer zouden kunnen bereiken vanaf de Turkse kust.

De Griekse regering wil met drijvende barrières uit kunststof migranten tegenhouden om vanuit Turkije de oversteek te maken naar de Griekse eilanden. Het gaat voorlopig om een test. “We willen zien of het functioneert en of en waar het kan worden ingezet”, zei minister van Defensie Nikos Panagiotopoulos donderdag tegenover de nieuwszender Skai.

Volgens nieuwsagentschap AP, dat zich baseert op documenten van de Griekse regering, zou gaan om een soort net dat een halve meter boven het water uitsteekt waarop knipperlichten zouden zitten.

De Griekse pers vergeleek de geplande versperringen technisch met de barrières tegen olietapijten op zee. De openbare aanbesteding voor de installatie van de drijvende barrières staat sinds woensdag op de website van het ministerie van Defensie.

Waarnemers hebben hun twijfels of de versperringen smokkelaars en migranten kunnen tegenhouden om de Griekse kust te bereiken.

De nieuwe conservatieve Griekse regering heeft de voorbije maanden stappen ondernomen om meer vaart te zetten achter de afhandeling van asielprocedures. Ze wil 1.200 nieuwe agenten voor de grenspolitie aanwerven en bouwt gesloten registratie- en terugstuurkampen op de eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee.

Ondanks het akkoord dat de Europese Unie met Turkije afsloot in het voorjaar van 2016 om de migratie aan banden te leggen, nam het aantal migranten die illegaal vanuit Turkije naar Griekenland kwamen, vorig jaar duidelijk toe. Waren het er in 2018 ongeveer 50.500, dan steeg dat aantal in 2019 tot zo’n 74.600, zo blijkt uit cijfers van de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR).

De registratiekampen op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos zitten overvol, en de mensen leven er in ellendige omstandigheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content