De grenscontroles aan de grens met Frankrijk kwamen eind februari tot stand nadat de Franse overheid had beslist het tentenkamp in Calais - bijgenaamde "de jungle van Calais" - te ontruimen. Minister Jambon wilde met die maatregel voorkomen dat er in ons land tentenkampen zouden ontstaan zoals in Calais of Duinkerke, met mensen zonder papieren die vanuit Zeebrugge naar het Verenigd Koninkrijk willen trekken.

De ingreep vormde een afwijking op de Schengenregels en een verlenging ervan moest telkens worden aangemeld bij de Europese Commissie. Een laatste periode loopt tot 22 april. Intussen is dus beslist de grenscontroles niet te verlengen, maar over te schakelen naar gerichte mobiele controles, aldus het kabinet-Jambon. Het kabinet oordeelt dat het probleem waarvoor de grenscontroles werden ingesteld, nu onder controle is.

Toch zullen dus "stevige, gerichte politiecontroles" blijven doorgaan op de assen waarvan geweten is dat illegale migranten ze uitkiezen om naar ons land te komen, en dat volgens de behoeften van het moment. De federale politie zal geen operationele details geven over de operaties. (Belga/NSK)

De grenscontroles aan de grens met Frankrijk kwamen eind februari tot stand nadat de Franse overheid had beslist het tentenkamp in Calais - bijgenaamde "de jungle van Calais" - te ontruimen. Minister Jambon wilde met die maatregel voorkomen dat er in ons land tentenkampen zouden ontstaan zoals in Calais of Duinkerke, met mensen zonder papieren die vanuit Zeebrugge naar het Verenigd Koninkrijk willen trekken.De ingreep vormde een afwijking op de Schengenregels en een verlenging ervan moest telkens worden aangemeld bij de Europese Commissie. Een laatste periode loopt tot 22 april. Intussen is dus beslist de grenscontroles niet te verlengen, maar over te schakelen naar gerichte mobiele controles, aldus het kabinet-Jambon. Het kabinet oordeelt dat het probleem waarvoor de grenscontroles werden ingesteld, nu onder controle is.Toch zullen dus "stevige, gerichte politiecontroles" blijven doorgaan op de assen waarvan geweten is dat illegale migranten ze uitkiezen om naar ons land te komen, en dat volgens de behoeften van het moment. De federale politie zal geen operationele details geven over de operaties. (Belga/NSK)