De gratis stroom waarop elk Vlaams gezin recht heeft, staat ter discussie. SP.A en N-VA zijn het andermaal oneens. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Het lijkt volgens de kranten de wereld op zijn kop: de socialisten verdedigen de middenklasse, terwijl N-VA de belangen van de arme gezinnen behartigt.

Elk Vlaams gezin heeft recht op 100 kwh gratis stroom per jaar, aangevuld met 100 kwh per gezinslid. Voor een gezin met twee kinderen en een gemiddeld energieverbruik komt dat neer op een korting van 79,11 euro per jaar, die wordt doorgerekend in de prijs van de overige, wel te betalen kwh. Netto blijft er 52,26 euro van over.

Armste gezinnen niet bereikt

Maar de maatregel werkt nog altijd niet zoals het hoort, blijkt uit een studie van Vlaams energieregulator VREG en het Vlaams Energieagentschap (VEA). Volgens hen wordt tien procent van de gezinnen niet bereikt, onder meer omdat ze verhuisd zijn. Vanuit sociaal oogpunt zijn een aantal mensen zeker gebaat bij de maatregel, maar hij bereikt de armste gezinnen minder dan andere.

Van den Bossche: 'Als middenklasse wegvalt, wordt draagvlak ondermijnd'

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) verdedigt de gratis stroom als "een van de weinige maatregelen die herverdelend werkt van bedrijven naar gezinnen." De minister wil wel maatregelen nemen om alle gezinnen te bereiken, maar niet focussen op alleen de meest behoeftige gezinnen. "Nu heeft ook de middenklasse er nog iets aan. Als dat wegvalt, wordt het draagvlak ondermijnd."

Homans: 'Ik heb die gratis stroom niet nodig'

N-VA-parlementslid Liesbeth Homans is wel voor een focus op gezinnen met energiearmoede. "Ik krijg die gratis stroom ook, maar ik heb die niet nodig", zegt ze.

Zij wil alleen de heel specifieke groep mensen die al een budgetmeter hebben of van het OCMW een minimumlevering stroom krijgen. Homans wil die groep aan een kosteloze hoeveelheid elektriciteit helpen, zo schrijft De Standaard. (Belga/SD)

De gratis stroom waarop elk Vlaams gezin recht heeft, staat ter discussie. SP.A en N-VA zijn het andermaal oneens. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Het lijkt volgens de kranten de wereld op zijn kop: de socialisten verdedigen de middenklasse, terwijl N-VA de belangen van de arme gezinnen behartigt.Elk Vlaams gezin heeft recht op 100 kwh gratis stroom per jaar, aangevuld met 100 kwh per gezinslid. Voor een gezin met twee kinderen en een gemiddeld energieverbruik komt dat neer op een korting van 79,11 euro per jaar, die wordt doorgerekend in de prijs van de overige, wel te betalen kwh. Netto blijft er 52,26 euro van over. Armste gezinnen niet bereiktMaar de maatregel werkt nog altijd niet zoals het hoort, blijkt uit een studie van Vlaams energieregulator VREG en het Vlaams Energieagentschap (VEA). Volgens hen wordt tien procent van de gezinnen niet bereikt, onder meer omdat ze verhuisd zijn. Vanuit sociaal oogpunt zijn een aantal mensen zeker gebaat bij de maatregel, maar hij bereikt de armste gezinnen minder dan andere.Van den Bossche: 'Als middenklasse wegvalt, wordt draagvlak ondermijnd'Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) verdedigt de gratis stroom als "een van de weinige maatregelen die herverdelend werkt van bedrijven naar gezinnen." De minister wil wel maatregelen nemen om alle gezinnen te bereiken, maar niet focussen op alleen de meest behoeftige gezinnen. "Nu heeft ook de middenklasse er nog iets aan. Als dat wegvalt, wordt het draagvlak ondermijnd."Homans: 'Ik heb die gratis stroom niet nodig'N-VA-parlementslid Liesbeth Homans is wel voor een focus op gezinnen met energiearmoede. "Ik krijg die gratis stroom ook, maar ik heb die niet nodig", zegt ze. Zij wil alleen de heel specifieke groep mensen die al een budgetmeter hebben of van het OCMW een minimumlevering stroom krijgen. Homans wil die groep aan een kosteloze hoeveelheid elektriciteit helpen, zo schrijft De Standaard. (Belga/SD)