De Nationale Plantentuin in Meise heeft woensdag gratis de deuren geopend voor het publiek omdat de plantentuin na 10 jaar nog altijd niet is overgeheveld naar Vlaanderen.

10 jaar geleden werd namelijk een akkoord bereikt met de Franstalige Gemeenschap om de plantentuin over te hevelen naar de Vlaamse Gemeenschap. De transfer werd voorlopig echter niet uitgevoerd, waardoor die alleen op papier bestaat.

Wachten op een regering

Ondanks de huidige politieke impasse is Jan Rammeloo, directeur van de plantentuin, ervan overtuigd dat de overheveling op korte termijn zal worden uitgevoerd. In 2001 voorzagen de Lambermontakkoorden de defederalisering van het domein van 92 hectare. "Alle betrokken partijen zijn akkoord, het enige wat nog ontbreekt is de ratificering. Men wacht op het goede moment, met name de vorming van een regering, om het akkoord uit te voeren", aldus Rammeloo.

Gebrek aan geld

De plantentuin kan al tien jaar echter niet meer rekenen op alle noodzakelijke financieringen, met een verslechtering van bepaalde infrastructuren tot gevolg. "Men moet het akkoord uitvoeren, aangezien de situatie niet langer houdbaar is", zo luidt het voorts. (Belga/TE)

De Nationale Plantentuin in Meise heeft woensdag gratis de deuren geopend voor het publiek omdat de plantentuin na 10 jaar nog altijd niet is overgeheveld naar Vlaanderen. 10 jaar geleden werd namelijk een akkoord bereikt met de Franstalige Gemeenschap om de plantentuin over te hevelen naar de Vlaamse Gemeenschap. De transfer werd voorlopig echter niet uitgevoerd, waardoor die alleen op papier bestaat. Wachten op een regering Ondanks de huidige politieke impasse is Jan Rammeloo, directeur van de plantentuin, ervan overtuigd dat de overheveling op korte termijn zal worden uitgevoerd. In 2001 voorzagen de Lambermontakkoorden de defederalisering van het domein van 92 hectare. "Alle betrokken partijen zijn akkoord, het enige wat nog ontbreekt is de ratificering. Men wacht op het goede moment, met name de vorming van een regering, om het akkoord uit te voeren", aldus Rammeloo. Gebrek aan geld De plantentuin kan al tien jaar echter niet meer rekenen op alle noodzakelijke financieringen, met een verslechtering van bepaalde infrastructuren tot gevolg. "Men moet het akkoord uitvoeren, aangezien de situatie niet langer houdbaar is", zo luidt het voorts. (Belga/TE)