De brand in het natuurgebied en militair domein raakt voorlopig niet onder controle en breidt nog steeds uit. Ook de rookpluim drijft steeds verder en leidt tot verspreide geurhinder.

De brand ontstond vrijdagmiddag na schietoefeningen van het leger. Er was meteen sprake van een omvangrijke brand en dus kwamen verschillende brandweerkorpsen ter plaatse, net als een blushelikopter. De rookpluim bleef aanvankelijk wel boven het Groot Schietveld hangen maar verspreidde zich vervolgens.

Hinder

De rook- en geurhinder van de brand reikte vrijdagnamiddag tot grote delen van de stad Antwerpen en zelfs tot in het Waasland. Volgens Berx is die hinder de reden waarom de provinciale fase van het rampenplan nodig is. Er is ook bijkomende ondersteuning vanuit Nederland gevraagd om de brand onder controle te krijgen.

Wie hinder ondervindt van de rook, sluit best ramen en deuren of zet de ventilatie van zijn voertuig af. Je kan de omgeving van Brecht ook beter vermijden, laat Berx nog weten. Uit voorzorg worden een camping en een deel van een wijk naast het natuurgebied ontruimd.

300 hectare

De brand was omstreeks 16.30 uur nog steeds niet onder controle. 'De brandweer zegt dat het om een heel complexe klus gaat', aldus Berx. 'De focus ligt nu onder meer op het ervoor zorgen dat het vuur niet in de kruinen van de bomen slaat, want dan wordt het gevaarlijker in de omgeving.'

In totaal is er al zowat 300 hectare natuurgebied in vlammen aan het opgaan. Twee blushelikopters en zowat 180 brandweerlieden op het terrein proberen de brand te omschrijven en onder controle te brengen. De bluswerken zullen nog zeker de hele avond duren.

Natuurschade

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) stelt dat de brand in het Groot Schietveld in Brecht allicht voor heel wat schade zorgt in het natuurgebied, maar dat de heidevegetatie zich op termijn wel zal herstellen. 'De brand is vooral problematisch voor vogels die op de grond broeden en voor reptielen zoals slangen', zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel. 'Vogels als de nachtzwaluw en kievit zitten in het broedseizoen, veel broedsels zullen verloren gegaan zijn.'

Dat de brand in het Groot Schietveld snel enorme proporties aannam, valt mogelijk te verklaren door de droge periode waarin we zitten in combinatie met het type vegetatie. 'Het pijpenstrootje, een grassoort die daar veel voorkomt, sterft in de winter af en wat overblijft is dan kurkdroge materie', zegt Denaeghel. 'Dat is veel brandbaarder dan nieuwe heidevegetatie die binnenkort gaat kiemen.'

ANB wil bekijken hoe dergelijke grote branden in de toekomst nog beter kunnen worden voorkomen. Meer inzetten op begrazing van het pijpenstrootje is daarbij een optie, klinkt het, maar dat kan ook niet overal.

De brand in het natuurgebied en militair domein raakt voorlopig niet onder controle en breidt nog steeds uit. Ook de rookpluim drijft steeds verder en leidt tot verspreide geurhinder. De brand ontstond vrijdagmiddag na schietoefeningen van het leger. Er was meteen sprake van een omvangrijke brand en dus kwamen verschillende brandweerkorpsen ter plaatse, net als een blushelikopter. De rookpluim bleef aanvankelijk wel boven het Groot Schietveld hangen maar verspreidde zich vervolgens. De rook- en geurhinder van de brand reikte vrijdagnamiddag tot grote delen van de stad Antwerpen en zelfs tot in het Waasland. Volgens Berx is die hinder de reden waarom de provinciale fase van het rampenplan nodig is. Er is ook bijkomende ondersteuning vanuit Nederland gevraagd om de brand onder controle te krijgen. Wie hinder ondervindt van de rook, sluit best ramen en deuren of zet de ventilatie van zijn voertuig af. Je kan de omgeving van Brecht ook beter vermijden, laat Berx nog weten. Uit voorzorg worden een camping en een deel van een wijk naast het natuurgebied ontruimd. De brand was omstreeks 16.30 uur nog steeds niet onder controle. 'De brandweer zegt dat het om een heel complexe klus gaat', aldus Berx. 'De focus ligt nu onder meer op het ervoor zorgen dat het vuur niet in de kruinen van de bomen slaat, want dan wordt het gevaarlijker in de omgeving.'In totaal is er al zowat 300 hectare natuurgebied in vlammen aan het opgaan. Twee blushelikopters en zowat 180 brandweerlieden op het terrein proberen de brand te omschrijven en onder controle te brengen. De bluswerken zullen nog zeker de hele avond duren. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) stelt dat de brand in het Groot Schietveld in Brecht allicht voor heel wat schade zorgt in het natuurgebied, maar dat de heidevegetatie zich op termijn wel zal herstellen. 'De brand is vooral problematisch voor vogels die op de grond broeden en voor reptielen zoals slangen', zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel. 'Vogels als de nachtzwaluw en kievit zitten in het broedseizoen, veel broedsels zullen verloren gegaan zijn.'Dat de brand in het Groot Schietveld snel enorme proporties aannam, valt mogelijk te verklaren door de droge periode waarin we zitten in combinatie met het type vegetatie. 'Het pijpenstrootje, een grassoort die daar veel voorkomt, sterft in de winter af en wat overblijft is dan kurkdroge materie', zegt Denaeghel. 'Dat is veel brandbaarder dan nieuwe heidevegetatie die binnenkort gaat kiemen.'ANB wil bekijken hoe dergelijke grote branden in de toekomst nog beter kunnen worden voorkomen. Meer inzetten op begrazing van het pijpenstrootje is daarbij een optie, klinkt het, maar dat kan ook niet overal.