Gordel: ‘Conceptnota komt rijkelijk laat’

© Belga

De Vlaamse regering heeft de conceptnota over de opvolger van De Gordel goedgekeurd. Uitgangspunt blijft een sportief en familiaal gebeuren met aandacht voor het Vlaams karakter van de rand.

De Vlaamse regering heeft de conceptnota over de opvolger van De Gordel goedgekeurd. Uitgangspunt blijft een sportief en familiaal gebeuren met aandacht voor het Vlaams karakter van de Vlaamse rand. Nieuw is de grotere aandacht voor toerisme en muziek.

Lang nog niet alle knopen zijn al doorgehakt. Wordt de ééndagsformule vervangen door een meerdaags evenement? Worden de vier traditionele Gordeltrefpunten vervangen door nieuwe? Enzovoort. “Nog 1 keer voluit.” Onder dat motto werd vorig jaar voor de 32ste en laatste keer De Gordel in zijn klassieke formule georganiseerd. De klassieke formule was “versleten” en er was sprake van “Gordelmoeheid”, zo staat in de conceptnota. Die “Gordelmoeheid” vertaalde zich ook in de dalende deelnemerscijfers (van 65.000 in 2010 naar 29.500 in 2012). Tijd dus voor een nieuw concept.

Dat nieuwe concept krijgt nu voorzichtig vorm. De basis blijft: het blijft een sportief en familiaal evenement in de Vlaamse rand, legt minister van Sport Philippe Muyters uit. Het nieuwe evenement zou
wel ruimer gaan dan enkel de 19 gemeenten in de Vlaamse rand.

Groene Gordel

Mogelijk komt er een uitbreiding naar de Groene Gordel (40 gemeenten). Er wordt ook gekeken of de ééndagsformule kan vervangen worden door een meerdaags evenement. Maar het slotevenement – de “apotheose”, dixit Muyters – blijft zeker op de eerste zondag van september. Nieuw is wel dat er meer aandacht zal gaan naar toerisme. “Vlaams-Brabant kent een pak toeristische troeven die we kunnen uitspelen”, legt minister van Toerisme Geert Bourgeois uit. Het nieuwe evenement zou dan kunnen dienen als opstapje voor een toeristische uitstap in de regio.

Er gaat ook meer aandacht naar het muzikale. Zo kunnen er bijvoorbeeld langs de gordelroutes optredens georganiseerd worden. De voorkeur zou gaan naar Vlaamse artiesten en Nederlandstalige muziek. “Zonder taalfundamentalisme, maar met een groot hart voor het Nederlands als zangtaal”, luidt het.

Ook het sportieve luik wordt verbreed. “Naast fiets- en wandelroutes kunnen bijvoorbeeld ook stratenlopen georganiseerd worden”, aldus minister Muyters.

Of de traditionele Gordeltrefpunten (Zaventem, Overijse, Rode en Dilbeek) behouden blijven, is twijfelachtig. Mogelijke alternatieven zijn het Bloso-domein van Hofstade en het provinciaal domein van
Huizingen (al liggen die vrij ver van de Vlaamse rand) of het park van Tervuren en het kasteel van Gaasbeek (maar daar zijn logistieke obstakels). Hoe het nieuwe evenement zal heten, wordt pas bij de officiële voorstelling bekendgemaakt.

Het lijkt er ook op dat Bloso, de drijvende kracht achter de Gordel-traditie, zijn coördinerende rol in de toekomst zal moeten afstaan aan de vzw De Rand. Op dit moment is de vzw daar organisatorisch en financieel niet klaar voor. “Maar het is aan te raden om hen daarvoor op termijn uit te rusten, onder meer via het verschuiven van budgetten of het zoeken van budgetten bij mogelijke structurele partners”, luidt het.

Een stuurgroep van de Vlaamse regering en een speciaal aangeduide manager moeten het nieuwe concept de komende maanden verder vorm geven.

‘Was tijd om bladzijde om te slaan’ (Van Rompuy) Vlaams parlementslid en schepen in Zaventem Eric Van Rompuy wil de opvolger van De Gordel een kans geven. “De oude formule was op. Het was tijd om de bladzijde om te slaan. Maar het zal nooit meer hetzelfde zijn”, zo zegt één van de bekendste gordelaars. Van Rompuy zit wel met een dosis bitterheid tegenover de N-VA en N-VA-ministers Philippe Muyters en Geert Bourgeois. “Dat zij vorig jaar hebben geprobeerd om De Gordel politiek kapot te maken, neem ik hen bijzonder kwalijk.”

Van Rompuy erkent dat de oude formule van De Gordel “versleten” was geraakt. “Er was inderdaad een soort Gordelmoeheid opgetreden. Ook het oorspronkelijke politieke luik met de aandacht voor het Vlaamse karakter van de faciliteitengemeenten en de Vlaamse rand was een stuk verminderd met de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Men lijkt die oorspronkelijk aanpak nu te willen vervangen door een softer evenement met meer toerisme.”

De CD&V’er wil het nieuwe concept wel een kans geven. “Het doel van De Gordel is voor een stuk bereikt. Op zo’n moment moet je ook kunnen zeggen dat het mooi geweest is en dat het tijd is om de bladzijde om te draaien. We mochten ook niet richting van de IJzerbedevaart op gaan.” Van Rompuy wil ook gerust deelnemen aan het nieuwe evenement. “Maar het zal nooit meer hetzelfde zijn. Als de organisatie naar Hofstade zou verhuizen, is dat toch iets heel anders”, zo zegt hij.

Er is sprake van dat Zaventem samen met de andere drie klassieke Gordeltrefpunten verdwijnt. “Ik betreur dat er nog geen overleg is geweest met de betrokken gemeenten”, aldus Van Rompuy. De CD&V’er neemt de bevoegde N-VA-ministers Muyters en Bourgeois nog meer kwalijk. “Dat zij samen met hun partij vorig jaar De Gordel politiek kapot hebben proberen te maken – door te beweren dat de CD&V de Vlaamse rand had verkocht aan Brussel – neem ik hen bijzonder kwalijk. Ik blijf daar met een heel wrang gevoel zitten.”

‘Conceptnota komt rijkelijk laat’ (De Knop)

Vlaams parlementslid en burgemeester van Lennik Irina De Knop (Open Vld) vindt dat in de conceptnota over de opvolger van De Gordel “goede elementen” zitten, maar dat de nota zelf “rijkelijk laat komt”. “Er is nog veel onduidelijkheid over welke partners betrokken worden en wie welke rol zal spelen”, zegt De Knop. “Het is toch ongezien en bijzonder jammer dat ministers Philippe Muyters en
Geert Bourgeois, nochtans van dezelfde partij, er niet in slagen tijdig met een concreet uitgewerkt voorstel te komen”, aldus De Knop.

Volgens De Knop bevat de nota zeker goede elementen. “Ook wij vinden het goed dat er een vervolg op De Gordel komt. Er moet een familiaal evenement blijven in de Vlaamse rand. En ook het feit dat men de gemeentebesturen wil betrekken is absoluut een goede zaak”, reageert De Knop.

Maar de Open Vld-politica vindt de voorliggende plannen nog veel te vaag. Zij vreest voor de praktische uitvoering. “We zijn nu februari. Het concept moet er wel staan in september en er zijn nog veel
onduidelijkheden. Welke partners worden er betrokken? Welke rol zullen die krijgen? Hoe zit het met de financiering? Allemaal vragen waar nog geen duidelijk antwoord op is”.

De Knop wil naar eigen zeggen “al het mogelijke doen” om van het nieuwe evenement een succes te maken, maar ze verwijt ministers Muyters en Bourgeois wel dat ze “rijkelijk laat” komen met hun plannen. “Die twee ministers, nota bene van dezelfde partij, hadden hier de kans om een magnifiek programma uit te werken. Ze slagen er nu niet in tijdig met een concreet voorstel te komen. Voor mij zijn ze hier gebuisd”, luidt het.

Werbrouck (LDD) misnoegd over gelekte nota

Vlaams parlementslid Ulla Werbrouck (LDD) is misnoegd over de communicatie rond de opvolger van De Gordel. Terwijl de parlementsleden gisteren/donderdag op hun honger bleven zitten omdat
minister van Sport Philippe Muyters nog niks wilde vertellen over de conceptnota, lekte de bewuste nota enkele uren later wel uit in de media.

“Bijzonder vervelend. Misschien heeft het kabinet zelf niet gelekt en was het iemand aan wie het document was doorgestuurd. Maar de minister blijft de eindverantwoordelijke. Hij moet ervoor zorgen dat dergelijke lekken niet kunnen gebeuren. Dit kan niet door de beugel”, aldus Werbrouck. De LDD-politica heeft een onderhoud gevraagd met parlementsvoorzitter Jan Peumans om de kwestie aan te kaarten.

Inhoudelijk rekent Werbrouck erop dat het nieuwe concept nog tegen september concrete vorm kan krijgen. Dat er nog veel knopen moeten doorgehakt worden, hoeft volgens Werbrouck geen onoverbrugbaar obstakel te zijn. “Misschien is het nog niet 100 procent duidelijk wat de nieuwe formule zal worden, maar er rest nog een half jaar om alles in orde te krijgen. Dat moet zeker haalbaar zijn”, aldus Werbrouck.

Overijse en Dilbeek zien nieuwe mogelijkheden

Burgemeester Dirk Brankaer van Overijse noch zijn collega Willy Segers van Dilbeek zitten in zak en as doordat hun gemeenten tijdens de komende edities van de opvolger van De Gordel mogelijk verdwijnen als trefpunt. Beiden hebben begrip voor de beslissing om aan de Gordelformule te sleutelen gezien de bestaande versleten was en zien tevens nieuwe kansen om tijdens het Gordelgebeuren in hun gemeente activiteiten op touw te zetten.

“We hebben er alle begrip voor dat men de Gordelformule vernieuwt en gaan akkoord met de voorgestelde verandering. We hebben begrepen dat alle gemeenten in het aangeduide gebied met eigen activiteiten in de nieuwe formule kunnen stappen en gaan dat rustig bekijken. Wij willen bijvoorbeeld het feit dat we al twee jaar ambassadeur zijn van Vlaanderen Lekkerland in de picture gaan zetten”, aldus Dirk Brankaer (OV2002).

“Dilbeek was er vanaf het begin bij als Gordeltrefpunt en voor een stuk zijn we ontgoocheld dat dat wegvalt. Na 32 jaar moest er echter wel gesleuteld worden aan de bestaande formule en de Gordel blijft in tegenstelling tot vroegere beweringen van de organisatoren wel degelijk bestaan. Het nieuwe opzet biedt ons ook meer mogelijkheden dan voorheen om in onze gemeente zelf toeristische attractiepunten met een wandeling of fietstocht onder de aandacht te brengen”, aldus Willy Segers (N-VA).

Vlamingen Sint-Genesius-Rode willen belangrijke rol behouden in Gordel

De Vlamingen in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode willen dat hun gemeente “een serieuze rol blijft spelen in het Gordelgebeuren”. Dat staat te lezen in een brief die gemeenteraadslid Anne Sobrie (CD&V) namens de Vlaamse eenheidslijst Respect heeft gestuurd aan de Vlaamse minister Philippe Muyters en Geert Bourgeois en de bevoegde Vlaams-Brabantse gedeputeerde Tom Dehaene.

“De Gordel is destijds ontstaan uit Vlaamse politieke overwegingen en men kan dit evenement daar nog steeds niet los van zien”, aldus Sobrie, die ook 32 jaar lang trefpuntverantwoordelijke was van de Gordel in Sint-Genesius-Rode. “De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde heeft in de praktijk niets veranderd voor Sint-Genesius-Rode. We zijn nog steeds een bedreigde Vlaamse gemeente. Dit signaal moet via de Gordel kunnen blijven gegeven worden aan Brussel en de rest van Vlaanderen.”

In de ontwerpnota die de Vlaamse regering vrijdag bespreekt over de nieuwe Gordel-formule wordt geopteerd om de vier bestaande Gordeltrefpunten – Rode, Dilbeek, Zaventem en Overijse – te verplaatsen naar andere locaties in de brede rand rond Brussel, waarbij onder meer wordt gedacht aan het provinciedomein van Huizingen of het Bloso-domein van Hofstade. In de nota wordt tevens benadrukt dat “de zes faciliteitengemeenten ook in het nieuwe evenement op de voorgrond zullen treden”.

Sobrie vreest echter dat de rol die haar gemeente toebedeeld krijgt veel te beperkt zal zijn. “Ik hoor dat men zich wil beperken tot een passage door Rode. Daar hebben we geen boodschap aan”, aldus Sobrie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content