Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

In vijf van de eerste zes maanden van dit jaar overschreed de hoeveelheid zonneschijn het normale peil. Per zonnepaneel is er meer energie geproduceerd dan in de voorgaande jaren.

Een standaard zonnepaneel (met een vermogen van 1 kilowattpiek) zal dit jaar volgens de extrapolatie 1.043 kilowattuur elektriciteit opleveren, blijkt uit berekeningen van sectororganisatie PV-Vlaanderen. Dat is het hoogste peil sinds de metingen in 2009 begonnen. Voor bezitters van zonnepanelen betekent het dat ze meer groenestroomcertificaten ontvangen dan normaal, "een half certificaat per standaardinstallatie", berekende PV-Vlaanderen. Daarnaast loopt ook de teller van hun elektriciteitsverbruik meer terug.

7 procent

Vooral april en juni waren bijzonder zonnig, blijkt uit cijfers van het KMI. In april scheen de zon 69 uur en 25 minuten meer dan normaal, wat volgens meteorologen eens in de dertig jaar voorkomt. In juni was er 57 uur en 30 minuten meer zonneschijn dan normaal. Volgens PV-Vlaanderen dekte zonnestroom in juni 7 procent van het totale verbruik in België.

(Belga/RR)

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.In vijf van de eerste zes maanden van dit jaar overschreed de hoeveelheid zonneschijn het normale peil. Per zonnepaneel is er meer energie geproduceerd dan in de voorgaande jaren. Een standaard zonnepaneel (met een vermogen van 1 kilowattpiek) zal dit jaar volgens de extrapolatie 1.043 kilowattuur elektriciteit opleveren, blijkt uit berekeningen van sectororganisatie PV-Vlaanderen. Dat is het hoogste peil sinds de metingen in 2009 begonnen. Voor bezitters van zonnepanelen betekent het dat ze meer groenestroomcertificaten ontvangen dan normaal, "een half certificaat per standaardinstallatie", berekende PV-Vlaanderen. Daarnaast loopt ook de teller van hun elektriciteitsverbruik meer terug. Vooral april en juni waren bijzonder zonnig, blijkt uit cijfers van het KMI. In april scheen de zon 69 uur en 25 minuten meer dan normaal, wat volgens meteorologen eens in de dertig jaar voorkomt. In juni was er 57 uur en 30 minuten meer zonneschijn dan normaal. Volgens PV-Vlaanderen dekte zonnestroom in juni 7 procent van het totale verbruik in België. (Belga/RR)