Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) gaat binnenkort voorstellen om de verkoop aan particulieren te verbieden van producten die glyfosaat bevatten. Dat heeft de minister aangekondigd in het RTBF-programma 'A votre avis'.

'In het kader van het plan om pesticiden terug te schroeven, zal ik voorstellen de verkoop van glyfosaat aan particulieren te verbieden (...). Particulieren gebruiken het product soms zonder bescherming, zonder handschoenen, terwijl landbouwers uren en uren opleiding krijgen alvorens het te kunnen gebruiken', legt minister Ducarme uit.

Zijn kabinet preciseert dat het verbod in 2018 zal ingaan.

De minister herhaalde zijn pleidooi voor een uitfaseringsplan voor glyfosaat binnen vijf jaar. Die periode moet het mogelijk maken alternatieven voor het product te vinden. De Europese lidstaten keurden eerder deze week een nieuwe vergunning voor vijf jaar voor glyfosaat goed. België zal daarvoor contact opnemen met andere landen die tegen de verlenging waren.

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) gaat binnenkort voorstellen om de verkoop aan particulieren te verbieden van producten die glyfosaat bevatten. Dat heeft de minister aangekondigd in het RTBF-programma 'A votre avis'.'In het kader van het plan om pesticiden terug te schroeven, zal ik voorstellen de verkoop van glyfosaat aan particulieren te verbieden (...). Particulieren gebruiken het product soms zonder bescherming, zonder handschoenen, terwijl landbouwers uren en uren opleiding krijgen alvorens het te kunnen gebruiken', legt minister Ducarme uit. Zijn kabinet preciseert dat het verbod in 2018 zal ingaan. De minister herhaalde zijn pleidooi voor een uitfaseringsplan voor glyfosaat binnen vijf jaar. Die periode moet het mogelijk maken alternatieven voor het product te vinden. De Europese lidstaten keurden eerder deze week een nieuwe vergunning voor vijf jaar voor glyfosaat goed. België zal daarvoor contact opnemen met andere landen die tegen de verlenging waren.