"Het gaat om 600 ppm (parts per million), of zes tot acht maal hoger dan een dodelijke concentratie", verduidelijkt Christian Van de Voorde van de Gentse brandweer.

Een honderdtal mensen werd dinsdagmorgen opnieuw geëvacueerd, meldt het crisiscentrum. "Dinsdagochtend zijn er op één plek in een pompput van de hoek Warandelaan-Achttien Augustuslaan verhoogde toxische waarden aangetroffen. Uit voorzorg zijn mensen uit een aantal straten vanochtend in veilige omstandigheden geëvacueerd. Het gaat om de straten Achttien Augustuslaan tot en met Duinenoord en Warandelaan van Achttien Augustuslaan tot aan de Warandestraat. Twintig van hen worden opgevangen in het opvangcentrum in Mariagaard. Intussen blijkt dat alle metingen in de huizen en riolen in die straten gunstig zijn met uitzondering van die ene plek in de pompput."

Mogelijk nog meer evacuaties

Los van de gevaarlijke situatie in de pompput werden er ook verhoogde toxische waarden gemeten in één woning in de Hekkerstraat, zegt gouverneur Jan Briers. "Om die reden wordt beslist ook de Hekkerstraat te ontruimen vanaf de Warandelaan tot aan het kruispunt met de Jozef Buyssestraat. Het is een zeer complexe ramp en we worden omringd door tal van experts. De prioriteit is de veiligheid van de inwoners van Wetteren. We willen vermijden dat er extra slachtoffers vallen. Het is niet uitgesloten dat er extra evacuaties volgen."

"Het sluipende gif in de riolering speelt ons parten", zegt Briers. "Momenteel zijn er tien meetploegen die permanent meten op verschillende punten in Wetteren. Alle beschikbare meettoestellen in België worden hier in Wetteren gebruikt, en er zijn bijkomende specifieke meettoestellen besteld in Denemarken." (Belga/TE)

"Het gaat om 600 ppm (parts per million), of zes tot acht maal hoger dan een dodelijke concentratie", verduidelijkt Christian Van de Voorde van de Gentse brandweer. Een honderdtal mensen werd dinsdagmorgen opnieuw geëvacueerd, meldt het crisiscentrum. "Dinsdagochtend zijn er op één plek in een pompput van de hoek Warandelaan-Achttien Augustuslaan verhoogde toxische waarden aangetroffen. Uit voorzorg zijn mensen uit een aantal straten vanochtend in veilige omstandigheden geëvacueerd. Het gaat om de straten Achttien Augustuslaan tot en met Duinenoord en Warandelaan van Achttien Augustuslaan tot aan de Warandestraat. Twintig van hen worden opgevangen in het opvangcentrum in Mariagaard. Intussen blijkt dat alle metingen in de huizen en riolen in die straten gunstig zijn met uitzondering van die ene plek in de pompput." Mogelijk nog meer evacuaties Los van de gevaarlijke situatie in de pompput werden er ook verhoogde toxische waarden gemeten in één woning in de Hekkerstraat, zegt gouverneur Jan Briers. "Om die reden wordt beslist ook de Hekkerstraat te ontruimen vanaf de Warandelaan tot aan het kruispunt met de Jozef Buyssestraat. Het is een zeer complexe ramp en we worden omringd door tal van experts. De prioriteit is de veiligheid van de inwoners van Wetteren. We willen vermijden dat er extra slachtoffers vallen. Het is niet uitgesloten dat er extra evacuaties volgen." "Het sluipende gif in de riolering speelt ons parten", zegt Briers. "Momenteel zijn er tien meetploegen die permanent meten op verschillende punten in Wetteren. Alle beschikbare meettoestellen in België worden hier in Wetteren gebruikt, en er zijn bijkomende specifieke meettoestellen besteld in Denemarken." (Belga/TE)