Hooggeschoolden leven ook in België langer dan laaggeschoolden, zo meldt de Koning Boudewijnstichting. Maar het meest opvallende is dat de kloof tussen de twee groepen blijkbaar toeneemt.

Een hooggeschoolde heeft in België een levensverwachting van 80 jaar. Een niet-geschoolde wordt 72 jaar en 6 maanden oud. Een frappant verschil, maar nog frappanter is dat het laatste cijfer het afgelopen decennium stabiel bleef, terwijl de levensverwachting van een hooggeschoolde in dezelfde periode met 2,5 jaar toenam.

De Koning Boudewijnstichting, dat met de cijfers naar buiten kwam, ziet twee oorzaken voor het verschil. 'Als het over hun gezondheid gaat, leggen laaggeschoolden duidelijk andere prioriteiten dan mensen met een hoger diploma', legt woordvoerder Josse Abrahams uit. 'Daarnaast beschikken zij niet over dezelfde toegang tot informatie over gezonde producten.'

Om de sociale ongelijkheid weg te werken of de kloof niet verder te vergroten, is er volgens Abrahams nood aan een gecoördineerde beleidsstrategie op alle bestuursniveaus, waarbij zowel de curatieve als de preventieve gezondheidszorg worden betrokken.

Hooggeschoolden leven ook in België langer dan laaggeschoolden, zo meldt de Koning Boudewijnstichting. Maar het meest opvallende is dat de kloof tussen de twee groepen blijkbaar toeneemt. Een hooggeschoolde heeft in België een levensverwachting van 80 jaar. Een niet-geschoolde wordt 72 jaar en 6 maanden oud. Een frappant verschil, maar nog frappanter is dat het laatste cijfer het afgelopen decennium stabiel bleef, terwijl de levensverwachting van een hooggeschoolde in dezelfde periode met 2,5 jaar toenam. De Koning Boudewijnstichting, dat met de cijfers naar buiten kwam, ziet twee oorzaken voor het verschil. 'Als het over hun gezondheid gaat, leggen laaggeschoolden duidelijk andere prioriteiten dan mensen met een hoger diploma', legt woordvoerder Josse Abrahams uit. 'Daarnaast beschikken zij niet over dezelfde toegang tot informatie over gezonde producten.' Om de sociale ongelijkheid weg te werken of de kloof niet verder te vergroten, is er volgens Abrahams nood aan een gecoördineerde beleidsstrategie op alle bestuursniveaus, waarbij zowel de curatieve als de preventieve gezondheidszorg worden betrokken.