Geybels wil Senaatszetel terug

Haar advocaat vecht haar ontslag uit de Senaat aan. Volgens hem werd Geybels onder grote druk gezet. Senaatsvoorzitter Danny Pieters overweegt een klacht wegens laster en eerroof.

Kim Geybels, die vorige week ontslag moest nemen als N-VA-senator, eist haar zetel in de Senaat terug. Op vraag van haar advocaat heeft een deurwaarder aan Senaatsvoorzitter Danny Pieters laten weten dat ze haar mandaat weer wil opnemen.

Dat meldt De Standaard. Geybels moest vorige week ontslag nemen wegens een drugszaak. De 28-jarige spoedarts was in Thailand met haar vriend, die er volgens haar drugs kocht en daarna werd afgeperst door dealers. Toen ze het verhaal aan haar partij opbiechtte, moest ze ontslag nemen als senator.

Vorige week raakte bekend dat de advocaat van Geybels liet onderzoeken of haar ontslag, dat ze effectief heeft ingediend in de Senaat, wel rechtsgeldig is. Volgens De Standaard heeft haar advocaat maandag aan Pieters laten weten dat ze haar mandaat als senator verder wenst op te nemen.

‘Onder druk’

De advocaat argumenteert dat artikel 70 van de grondwet bepaalt dat senatoren worden verkozen voor vier jaar, waardoor ze niet kunnen worden ontslagen. Volgens de raadsman werd Geybels onder grote druk gezet om een document te ondertekenen. Maar een onder dwang gegeven toestemming is ongeldig, zo merkt hij op.

Als Geybels in de Senaat mag blijven zetelen, zal dat als onafhankelijk senator zijn. Bij de N-VA werd maandag gezegd dat Geybels uit de Senaatsfractie werd gezet en dat er op die beslissing niet wordt teruggekomen.

‘Laster en eerroof’

Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA) reageerde maandagavond scherp op de verklaringen van Geybels en haar advocaat Filip Van Bergen.

Pieters zegt kennis te hebben genomen van de berichten in de media waarin Geybels hem ervan beschuldigt haar onder zware druk te hebben gezet, zich schuldig te hebben gemaakt aan belangenvermenging en misbruik van zijn bevoegdheid.

De Senaatsvoorzitter, die momenteel koninklijk bemiddelaar is, zegt zich van meetaf aan in zijn communicatie te hebben beperkt tot de mededeling dat hij Geybels ontvangen heeft en dat ze aan het einde van dat onderhoud een ontslagbrief heeft ondertekend en overhandigd, in aanwezigheid van hemzelf, de griffier van de Senaat en een door haar geraadpleegd vertrouwenspersoon.

Pieters betreurt in een mededeling dat Geybels zich met haar beschuldigingen schuldig maakt aan laster en eerroof en overweegt daar verdere stappen tegen te ondernemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content