Gewezen CD&V-minister André Bourgeois is zondag op 87-jarige leeftijd overleden in Gent. Dat meldt CD&V. De West-Vlaming was in de eerste regering van Jean-Luc Dehaene (1992-1995) minister van KMO en Landbouw.

André Bourgeois begon zijn politieke loopbaan in 1965 als burgemeester van zijn geboortestad Izegem. Nadien was hij er ook nog schepen en tevens provincieraadslid van West-Vlaanderen.

Van 1971 tot 1999 was hij onafgebroken federaal parlementslid, zowel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers als nadien in de Senaat. Hij was er vooral actief in de commissies Justitie en Buitenlandse Zaken.

In de jaren 80 was hij voorzitter van meerdere parlementaire onderzoekscommissies waaronder de eerste onderzoekscommissie naar de Bende van Nijvel.

Tussen 1980 en 1995 was hij ook lid van de Vlaamse Raad, de opvolger van de Cultuurraad en de voorloper van het Vlaams Parlement.

Begin jaren 90 volgde de bekroning van Bourgeois' carrière. Hij werd dan minister van KMO en Landbouw in de eerste regering-Dehaene (1992-1995). Hij gaf er mee invulling aan onder andere de hervorming van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid en onderhandelde mee het landbouwluik van het GATT-akkoord.

André Bourgeois laat een echtgenote, 3 kinderen en 9 kleinkinderen achter. Partijvoorzitter Wouter Beke wenst namens zijn partij "de familie veel sterkte in deze moeilijke tijden". (Belga/SD)

André Bourgeois begon zijn politieke loopbaan in 1965 als burgemeester van zijn geboortestad Izegem. Nadien was hij er ook nog schepen en tevens provincieraadslid van West-Vlaanderen. Van 1971 tot 1999 was hij onafgebroken federaal parlementslid, zowel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers als nadien in de Senaat. Hij was er vooral actief in de commissies Justitie en Buitenlandse Zaken. In de jaren 80 was hij voorzitter van meerdere parlementaire onderzoekscommissies waaronder de eerste onderzoekscommissie naar de Bende van Nijvel. Tussen 1980 en 1995 was hij ook lid van de Vlaamse Raad, de opvolger van de Cultuurraad en de voorloper van het Vlaams Parlement. Begin jaren 90 volgde de bekroning van Bourgeois' carrière. Hij werd dan minister van KMO en Landbouw in de eerste regering-Dehaene (1992-1995). Hij gaf er mee invulling aan onder andere de hervorming van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid en onderhandelde mee het landbouwluik van het GATT-akkoord. André Bourgeois laat een echtgenote, 3 kinderen en 9 kleinkinderen achter. Partijvoorzitter Wouter Beke wenst namens zijn partij "de familie veel sterkte in deze moeilijke tijden". (Belga/SD)