Didier Reynders (MR) gaat ook in Oostenrijk economische adviseurs aanstellen. Dat zei de minister van Buitenlandse zaken na afloop van een werkdiner met zijn Oostenrijkse ambtgenoot Michael Spindelegger.

Reynders gaat door met het aanstellen van raadgevers, die eigenlijk vrijwilligers zijn die hun netwerk ter beschikking stellen. De eerste benoemde hij begin april in Brazilië. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) liet het federale Koninklijk Besluit eerder dit jaar nog aanvechten bij de Raad van State.

Concreet zullen Belgische zakenmensen gezocht worden die in Oostenrijk werken, of Oostenrijkers die een zekere band hebben met België. "Ze zullen raad geven aan de ambassadeur, de gewestelijke attachés en aan zakenmensen", legt Reynders uit.

Michael Spindelegger vroeg zijn Belgische collega dan weer om contacten te organiseren met Oostenrijkse bouwbedrijven die geïnteresseerd zijn om infrastructuurwerken uit te voeren in België. Daarnaast spraken de ministers ook af dat ze elkaar zullen steunen om posten binnen te halen. Zo toonde Oostenrijk zich bereid België te steunen voor een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in 2019-2020. België zal op zijn beurt Oostenrijk steunen voor 2027-2028.

Innemen van gezamenlijke standpunten

Ook is er wederzijdse steun voor de kandidatuur van een Belg in de VN-commissie voor het bannen van raciale discriminatie, en voor een Oostenrijkse in de commissie voor het bannen van discriminatie van vrouwen.

Reynders sprak ook over het innemen van gezamenlijke standpunten. Door een aantal landen achter een standpunt te scharen, hoopt hij meer gewicht in de schaal te kunnen werpen. "We moeten niet altijd wachten op bilaterale contacten tussen Frankrijk en Duitsland", luidt het. De minister bekijkt zelfs of er gezamenlijke missies op poten gezet kunnen worden met een Oostenrijkse collega. Nu zijn er al plannen om zulke gezamenlijke missies te ondernemen met de Benelux-landen, onder meer naar Georgië. (Belga/AVE)

Didier Reynders (MR) gaat ook in Oostenrijk economische adviseurs aanstellen. Dat zei de minister van Buitenlandse zaken na afloop van een werkdiner met zijn Oostenrijkse ambtgenoot Michael Spindelegger. Reynders gaat door met het aanstellen van raadgevers, die eigenlijk vrijwilligers zijn die hun netwerk ter beschikking stellen. De eerste benoemde hij begin april in Brazilië. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) liet het federale Koninklijk Besluit eerder dit jaar nog aanvechten bij de Raad van State. Concreet zullen Belgische zakenmensen gezocht worden die in Oostenrijk werken, of Oostenrijkers die een zekere band hebben met België. "Ze zullen raad geven aan de ambassadeur, de gewestelijke attachés en aan zakenmensen", legt Reynders uit. Michael Spindelegger vroeg zijn Belgische collega dan weer om contacten te organiseren met Oostenrijkse bouwbedrijven die geïnteresseerd zijn om infrastructuurwerken uit te voeren in België. Daarnaast spraken de ministers ook af dat ze elkaar zullen steunen om posten binnen te halen. Zo toonde Oostenrijk zich bereid België te steunen voor een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in 2019-2020. België zal op zijn beurt Oostenrijk steunen voor 2027-2028. Innemen van gezamenlijke standpuntenOok is er wederzijdse steun voor de kandidatuur van een Belg in de VN-commissie voor het bannen van raciale discriminatie, en voor een Oostenrijkse in de commissie voor het bannen van discriminatie van vrouwen. Reynders sprak ook over het innemen van gezamenlijke standpunten. Door een aantal landen achter een standpunt te scharen, hoopt hij meer gewicht in de schaal te kunnen werpen. "We moeten niet altijd wachten op bilaterale contacten tussen Frankrijk en Duitsland", luidt het. De minister bekijkt zelfs of er gezamenlijke missies op poten gezet kunnen worden met een Oostenrijkse collega. Nu zijn er al plannen om zulke gezamenlijke missies te ondernemen met de Benelux-landen, onder meer naar Georgië. (Belga/AVE)