Zowel Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) als zijn collega van de Franse gemeenschap André Antoine (CDH) reageren verontwaardigd op uitspraken van ontslagnemend federaal minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD). Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wijst erop dat Vlaanderen al in 2011 weer tot een begrotingsevenwicht wil komen.

Vanhengel liet maandag in De Standaard optekenen dat hij de federale regering meer controle wil geven op de begrotingen van de gewesten.

Volgens hem is de situatie niet meer houdbaar. 'Gewesten, gemeenschappen, gemeenten, allemaal willen ze hun eigen ding doen en allemaal staan ze erop dat niemand extra controle of inbreng krijgt. Dat kan niet meer', zo luidde het.

Europa wil meer greep krijgen op de begrotingen van haar lidstaten, maar als federale regering hebben we niet de macht om binnen België iets gelijkaardigs te doen, aldus de vicepremier.

'Schaamteloos'

Muyters noemde die plannen in een reactie schaamteloos. 'De federale regering heeft drie jaar niets gedaan en komt nu zeggen dat het de schuld is van die stoute regio's dat ze haar begroting niet op orde krijgt', aldus de Vlaamse minister.

Ook André Antoine, minister van Begroting van het Waals gewest en de Franse gemeenschap, reageert scherp.

Hij zei maandag verontwaardigd te zijn over de uitspraken van Vanhengel. Ze zijn een 'ontoelaatbare belediging voor het rigoureuze werk van de Waalse en Franstalige parlementsleden die scrupuleus waken over de goede besteding van de openbare financiën', zo luidt het.

Antoine vindt dat Vanhengel afbreuk doet aan het Belgisch overlegmodel. Hij vindt de houding van Vanhengel onbegrijpelijk, vooral omdat hij lid is 'van een partij die aan de basis ligt van de politieke crisis die momenteel door het land raast'.

Peeters verwacht federaal begrotingsevenwicht

In een reactie wijst Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) er op dat Vlaanderen in 2011 opnieuw tot een begroting in evenwicht wil komen.

'De andere regio's en de federale regering beogen dit begrotingsevenwicht veel geleidelijker te bereiken, tegen 2015', zo stelt Peeters vast.

Volgens hem is er voor België als EU-lidstaat geen enkel probleem als elke entiteit in het land het begrotingsevenwicht haalt.

Het federale beleidsniveau is volgens de Vlaamse regeringsleider dringend toe aan een bezuinigingsplan.

Peeters zegt van de federale begrotingsminister concrete voorstellen te verwachten om via minder uitgaven het begrotingsevenwicht te halen.

Zowel Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) als zijn collega van de Franse gemeenschap André Antoine (CDH) reageren verontwaardigd op uitspraken van ontslagnemend federaal minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD). Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wijst erop dat Vlaanderen al in 2011 weer tot een begrotingsevenwicht wil komen.Vanhengel liet maandag in De Standaard optekenen dat hij de federale regering meer controle wil geven op de begrotingen van de gewesten.Volgens hem is de situatie niet meer houdbaar. 'Gewesten, gemeenschappen, gemeenten, allemaal willen ze hun eigen ding doen en allemaal staan ze erop dat niemand extra controle of inbreng krijgt. Dat kan niet meer', zo luidde het.Europa wil meer greep krijgen op de begrotingen van haar lidstaten, maar als federale regering hebben we niet de macht om binnen België iets gelijkaardigs te doen, aldus de vicepremier.'Schaamteloos'Muyters noemde die plannen in een reactie schaamteloos. 'De federale regering heeft drie jaar niets gedaan en komt nu zeggen dat het de schuld is van die stoute regio's dat ze haar begroting niet op orde krijgt', aldus de Vlaamse minister.Ook André Antoine, minister van Begroting van het Waals gewest en de Franse gemeenschap, reageert scherp. Hij zei maandag verontwaardigd te zijn over de uitspraken van Vanhengel. Ze zijn een 'ontoelaatbare belediging voor het rigoureuze werk van de Waalse en Franstalige parlementsleden die scrupuleus waken over de goede besteding van de openbare financiën', zo luidt het.Antoine vindt dat Vanhengel afbreuk doet aan het Belgisch overlegmodel. Hij vindt de houding van Vanhengel onbegrijpelijk, vooral omdat hij lid is 'van een partij die aan de basis ligt van de politieke crisis die momenteel door het land raast'.Peeters verwacht federaal begrotingsevenwichtIn een reactie wijst Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) er op dat Vlaanderen in 2011 opnieuw tot een begroting in evenwicht wil komen.'De andere regio's en de federale regering beogen dit begrotingsevenwicht veel geleidelijker te bereiken, tegen 2015', zo stelt Peeters vast.Volgens hem is er voor België als EU-lidstaat geen enkel probleem als elke entiteit in het land het begrotingsevenwicht haalt.Het federale beleidsniveau is volgens de Vlaamse regeringsleider dringend toe aan een bezuinigingsplan. Peeters zegt van de federale begrotingsminister concrete voorstellen te verwachten om via minder uitgaven het begrotingsevenwicht te halen.