Geweld MIVB: vakbonden kibbelen over hervatten werk

Vakbonden kibbelen over de stakerspiketten terwijl het aantal uitrijdende bussen opnieuw terugloopt nadat eerder de dienstverlening hervat werd.

De exploitatie van het aantal MIVB-buslijnen blijft teruglopen. Er is enkel busverkeer op de lijnen 13 en 14, de rest van de bussen rijdt niet uit terwijl er een uur geleden nog acht lijnen operationeel waren. “Naast het stakerspiket in Haren krijgen nu ook de buschauffeurs van de stelplaatsen Delta en Brel problemen om uit te rijden. We roepen op dat de werkwilligen niet gehinderd worden door de stakers”, aldus Guy Sablon, woordvoerder van de MIVB.

Daarnaast rijdt de metro zo goed als normaal met een frequentie van om de 8 minuten op de lijnen 1, 5 en 6 terwijl op de metrolijn 2 een stel
om de tien minuten rijdt.

Voor het tramverkeer is de dienstverlening verzekerd op de lijnen 3, 4, 39 en 82 en is er een minimale dienstverlening op de lijnen 7 en 44. De pendeldienst van tram 82 rijdt niet.

“We verwachten dat deze situatie de ganse voormiddag stabiel zal blijven. Rond 14 uur gaat de middagploeg aan de slag wat wijzigingen kan
opleveren”, verduidelijkt Sablon.

Stakerspiket Haren

“Daarnaast waren er stakersposten opgetrokken voor de stelplaatsen van Haren, Schaarbeek en Molenbeek maar rond 6.10 uur werden die twee laatste opgeheven”, voegt Sablon nog toe. Het stakerspiket aan de stelplaats van Haren waar bussen en trams gestationeerd staan, is nog steeds bemand.

Binnen de socialistische vakbond ACOD zijn er onderhandelingen opgestart over het opdoeken het stakerspiket aan de ingang van de stelplaats in Haren. Trams of bussen kunnen er niet uitrijden. Het piket wordt bevolkt door socialistische en liberale vakbondsleden.

De onderhandelingen in Haren verlopen via de délégués op het terrein en de vice-voorzitter van het ACOD die ter plaatse is gekomen. “Of het piket bij de middagwissel om 14 uur wordt opgedoekt, blijft onduidelijk”, zegt Coppens.

ACV roept liberale en socialistische vakbonden op blokkade te stoppen

De christelijke vakbond ACV roept de leden van de socialistische en liberale vakbonden op te stoppen met de blokkade. “Dat was niet de afspraak”, zegt Luc Smekens van het ACV die zelf afzakte naar Haren.

“We hebben vastgesteld dat de werkwilligen onder druk zijn gezet om niet uit te rijden. Dat vinden we niet kunnen en daarom vragen we om de blokkade van de stelplaats in Haren zo snel mogelijk op te heffen”, benadrukt Smekens.

Ook in de andere stelplaatsen wordt het uitrijden van de bussen nog steeds bemoeilijkt.

ACV weer aan de slag

De christelijke bond ACV besliste om weer aan de slag te gaan na het dodelijk incident van afgelopen zaterdag. De socialistische en liberale bonden hebben aangekondigd om verder actie te voeren.

een persbericht vraagt de MIVB-directie de stakende werknemers nogmaals om het werk onmiddellijk te hervatten. “Het is nu tijd om alle emoties opzij te zetten en te doen waarvoor wij de voorbije dagen zijn opgekomen: een kwalitatief en veilig openbaar vervoer ten dienste van onze stad en met respect voor
iedereen. De geloofwaardigheid van de MIVB hangt hiervan af.”

Kris Lauwers, directeur-generaal ad interim van de vervoersmaatschappij, voegt eraan toe dat hij, “als MIVB’er en Brusselaar niet wil dat wij gezien worden als weinig constructieve mensen die een uitgestoken hand niet weten te appreciëren.”

Rustige ochtendspits
De herneming van de dienstverlening bij de MIVB ging samen met een rustige ochtendspits voor het autoverkeer in en om Brussel. Iets voor 8 uur waren er enkel files op de Kleine Ring van de Leopold II-tunnel tot de Rogiertunnel in de richting van het Zuidstation. Er waren ook problemen in de Reyers-Centrumtunnel, Jubelparktunnel en de Wettunnel richting centrum. De verkeersdrukte op de invalswegen naar het centrum van Brussel is zo goed als volledig opgelost. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content