Geven de banken te makkelijk hypotheekleningen? Stel uw vraag aan Karel Van Eetvelt

12/02/19 om 13:57 - Bijgewerkt op 19/02/19 om 17:00

Hebt u een originele en relevante vraag voor Karel Van Eetvelt? Stel ze hier en maak kans op een boekenbon.

Geven de banken te makkelijk hypotheekleningen? Stel uw vraag aan Karel Van Eetvelt

Karel Van Eetvelt, topman Febelfin © belga

Mail uw naam, adres en vraag voor Karel Van Eetvelt naar mijnvraag@knack.be. De geselecteerde vragen verschijnen in Knack (met vermelding van uw naam en gemeente). De vraag van de week wordt beloond met een bon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

De Nationale Bank heeft er al meerdere malen voor gewaarschuwd en nu trekt ook Febelfin, de koepel van de Belgische financiële sector, aan de alarmbel: onze banken zijn te lichtzinnig in het toekennen van woonkredieten. Merkwaardig genoeg vindt de koepel van de Belgische banken dat haar eigen leden terughoudender moeten handelen. Dat wordt best van bovenaf opgelegd. Zelfregulering werkt niet, meent Febelfin.

Waarom nemen banken dat risico? Via de hypotheeklening slijten ze vaak een waaier aan bank- en verzekeringsdiensten en die leveren de banken wél geld op, of dat is althans de theorie. De strijd om de klant wordt op het scherpst van de snee gevoerd. De marges zijn klein en kopers hoeven amper eigen inbreng voor te leggen. Bij ruim een derde van de nieuwe hypotheken kon meer dan 90 procent van de waarde van het vastgoed worden ontleend. Het gevaar bestaat dat aspirant-huizenkopers een lening krijgen die ze niet aankunnen. Vandaag zijn er amper wanbetalers, maar bij een recessie kunnen enorme problemen ontstaan. De grote kredietcrisis van 2008 kwam er omdat Amerikaanse banken nonchalant omsprongen met hypotheekleningen. Toen de klant niet meer kon betalen, bleek het onderpand (het huis dus) onvoldoende waard om de geleden verliezen te compenseren. Banken vielen om en al gauw verschoof de rekening naar de belastingbetaler. Voor zulke excessen waarschuwt de Belgische Nationale Bank, al benadrukt elke expert dat er vandaag van een doemscenario geen sprake is.

De Nationale Bank stelde in het verleden voor om kopers te verplichten minstens twintig procent van de koopwaarde van de woning te laten voorschieten. Maar is voor het jonge mensen zonder kapitaalkrachtige ouders dan niet haast onmogelijk om een huis te kopen? Zal lenen duurder door en zijn hypotheekleningen momenteel (te) goedkoop? Hoeveel procent van je loon mag je uitgeven aan de maandelijkse afbetaling van een woonlening? In de noodkreet van de Nationale Bank zit een verzwegen aanname. De prijzen van Belgische woningen stijgen al decennia. De Belg ziet dat haast als een natuurwet en investeert fors in immobiliën. Sommige rapporten stellen dat onze huizenmarkt overgewaardeerd is, al honen experts uit het vastgoedmilieu dat weg. Zijn we er klaar voor als het ondenkbare gebeurt en de prijzen van Belgische woningen plots kelderen?

Karel Van Eetvelt is sinds oktober 2017 CEO van Febelfin,de federatie van de Belgische bankensector. Voordien was hij dertien jaar lang gedelegeerd bestuurder van UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Van Eetvelt is bovendien regent van de Nationale Bank en voorzitter van de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding).