‘Gevaar voor wateroverlast nog niet geweken’

© BELGA

Op enkele waterlopen stroomafwaarts kunnen er zich nog overstromingen voordoen, het gevaar is nog niet geweken, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.

Op een vijftal plaatsen in Vlaanderen zijn zaterdagmorgen alarmpeilen overschreden op onbevaarbare waterlopen. Op enkele waterlopen stroomafwaarts kunnen er zich nog overstromingen voordoen, het gevaar is nog niet geweken, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.

De situatie is ernstig in Londerzeel (Molenbeek), Maldegem (Ede), Holsbeek/Rotselaar (Winge), Aartselaar/Kontich (Benedenvliet) en Bazel (Barbierbeek). Ook in Geraardsbergen (Molenbeek) is het alarmpeil bereikt. “Op heel wat plaatsen in Vlaanderen staan straten blank en dat water zal maar heel traag wegtrekken”, verduidelijkt Katrien Smet (VMM).

“Het gaat gelukkig niet veel meer regenen, er is zowat 5 liter per vierkante meter voorspeld tegen zaterdagavond. Maar dat is een zeer onzekere factor, want de voorbije 36 uur regende het ook meer dan aangegeven, op sommige plaatsen zelfs tot zestig liter water.”

De VMM houdt de situatie op de onbevaarbare waterlopen nauwgezet in de gaten, via een uitgebreid netwerk van meetpunten. Ook staat de VMM in nauw contact met lokale hulpdiensten.

De wachtbekkens, waar Vlaanderen de afgelopen jaren fors in investeerde, zijn in heel Vlaanderen aangesproken. “Als die situatie zich een paar jaar geleden voordeed, dan waren er veel meer woningen ondergelopen”, zegt Smet. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content