Een werkloze die 'definitief' zijn recht op een uitkering verliest, kan dat recht terugkrijgen. Maar alleen onder strikte voorwaarden en pas na 18 maanden.

In 2009 verloren 6.530 werklozen definitief hun recht op een uitkering. Dat zijn er 2.000 meer dan vorig jaar, een stijging met liefst 30 procent, zo meldde het VTM-nieuws zondagavond.

Werklozen die herhaaldelijk weigeren om op werkaanbiedingen in te gaan, riskeren die sanctie.

Echt definitief is een schrapping echter niet, laat de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) weten. De betrokkene krijgt altijd de kans om opnieuw een aanvraag in te dienen.

'Er zijn wel voorwaarden aan verbonden', zegt Wouter Langeraert, RVA-adviseur voor werkloosheidsgeschillen.

'Wie uitgesloten is van een werkloosheidsuitkering, kan pas opnieuw een uitkering aanvragen als hij kan bewijzen dat hij 312 dagen gewerkt heeft. De arbeid moet bovendien gepresteerd zijn tijdens de 18 maanden die voorafgaan aan de nieuwe aanvraag voor een uitkering.'

Anders gezegd: alleen de uitgeslotenen die na minstens anderhalf jaar werken weer zonder baan komen te zitten, kunnen in dat geval opnieuw bij de RVA aankloppen.

Lies Naert

Een werkloze die 'definitief' zijn recht op een uitkering verliest, kan dat recht terugkrijgen. Maar alleen onder strikte voorwaarden en pas na 18 maanden. In 2009 verloren 6.530 werklozen definitief hun recht op een uitkering. Dat zijn er 2.000 meer dan vorig jaar, een stijging met liefst 30 procent, zo meldde het VTM-nieuws zondagavond. Werklozen die herhaaldelijk weigeren om op werkaanbiedingen in te gaan, riskeren die sanctie. Echt definitief is een schrapping echter niet, laat de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) weten. De betrokkene krijgt altijd de kans om opnieuw een aanvraag in te dienen. 'Er zijn wel voorwaarden aan verbonden', zegt Wouter Langeraert, RVA-adviseur voor werkloosheidsgeschillen. 'Wie uitgesloten is van een werkloosheidsuitkering, kan pas opnieuw een uitkering aanvragen als hij kan bewijzen dat hij 312 dagen gewerkt heeft. De arbeid moet bovendien gepresteerd zijn tijdens de 18 maanden die voorafgaan aan de nieuwe aanvraag voor een uitkering.' Anders gezegd: alleen de uitgeslotenen die na minstens anderhalf jaar werken weer zonder baan komen te zitten, kunnen in dat geval opnieuw bij de RVA aankloppen. Lies Naert