Het jeugdparket van Dendermonde heeft de zaak rond Inias, de gepeste jongen van 14 die eind november van een brug over de E40 in Ternat sprong, geseponeerd. Dat hebben de ouders van de jongen per brief te horen gekregen, schrijft Het Laatste Nieuws. Meer uitleg kwam er nog niet, volgens de krant ook niet toen de ouders telefonisch contact opnamen met het parket.

Na de dood van de jongen vonden zijn ouders aanwijzingen op zijn computer dat hij in en rond het KTA van Liedekerke zwaar gepest werd. Politie en parket voerden een onderzoek, eerst in Brussel en later in Dendermonde, omdat de jongeren daar woonden en school lopen. Maar het jeugdparket van Dendermonde heeft nu laten weten dat de zaak geseponeerd is, aldus de krant.

"Een beetje gerechtigheid" De ouders van Inias reageren verontwaardigd. "De daders hebben de boodschap gekregen: doe zo maar verder", betreuren ze. "We hadden geen gevangenisstraffen verwacht, maar toch een beetje gerechtigheid. Een signaal naar de pesters dat hun gedrag niet kan en levens verwoest."

De vader van Inias plaatste maandagavond trouwens de naam van één van de vermoedelijke pesters op Facebook. "Misschien dient hij nu wel een klacht in tegen mij", argumenteert hij. "Misschien maakt het gerecht daar dan wel werk van."

Wel maatregelen opgelegd
Volgens het parket viel er geen oorzakelijk verband te vinden tussen de bedreigingen aan het adres van de jongen, en zijn zelfdoding. Dat zegt Jurgen Coppens, de woordvoerder van het parket van Dendermonde. "Er werden in dit dossier wel degelijk maatregelen genomen. De betrokken minderjarige werd voor de jeugdmagistraat geleid en kreeg verschillende voorwaarden opgelegd." Over welke voorwaarden het ging, wilde het parket niets kwijt.

Voor de jeugdrechter moest de minderjarige dus niet verschijnen. "Deze beslissing werd onder meer genomen op basis van de persoonlijkheid en de aard van de feiten. Bovendien wil ik benadrukken dat op grond van de bevindingen van het onderzoek, er geen bewijzen gevonden zijn die deze bedreigingen in verband brengen met de zelfdoding van Inias", aldus Coppens.

Sneer

Tot slot had het parket nog een sneer klaar voor de "tendentieuze berichtgeving" in Het Laatste Nieuws. Die krant schreef dat de pesters vrijuit gaan. "De ouders werden onmiddellijk per brief op de hoogte gesteld van de beslissing van het parket. De dienst slachtofferonthaal zal wel verdere toelichting geven aan de ouders in alle sereniteit." (EA)

Het jeugdparket van Dendermonde heeft de zaak rond Inias, de gepeste jongen van 14 die eind november van een brug over de E40 in Ternat sprong, geseponeerd. Dat hebben de ouders van de jongen per brief te horen gekregen, schrijft Het Laatste Nieuws. Meer uitleg kwam er nog niet, volgens de krant ook niet toen de ouders telefonisch contact opnamen met het parket. Na de dood van de jongen vonden zijn ouders aanwijzingen op zijn computer dat hij in en rond het KTA van Liedekerke zwaar gepest werd. Politie en parket voerden een onderzoek, eerst in Brussel en later in Dendermonde, omdat de jongeren daar woonden en school lopen. Maar het jeugdparket van Dendermonde heeft nu laten weten dat de zaak geseponeerd is, aldus de krant. "Een beetje gerechtigheid" De ouders van Inias reageren verontwaardigd. "De daders hebben de boodschap gekregen: doe zo maar verder", betreuren ze. "We hadden geen gevangenisstraffen verwacht, maar toch een beetje gerechtigheid. Een signaal naar de pesters dat hun gedrag niet kan en levens verwoest." De vader van Inias plaatste maandagavond trouwens de naam van één van de vermoedelijke pesters op Facebook. "Misschien dient hij nu wel een klacht in tegen mij", argumenteert hij. "Misschien maakt het gerecht daar dan wel werk van." Wel maatregelen opgelegd Volgens het parket viel er geen oorzakelijk verband te vinden tussen de bedreigingen aan het adres van de jongen, en zijn zelfdoding. Dat zegt Jurgen Coppens, de woordvoerder van het parket van Dendermonde. "Er werden in dit dossier wel degelijk maatregelen genomen. De betrokken minderjarige werd voor de jeugdmagistraat geleid en kreeg verschillende voorwaarden opgelegd." Over welke voorwaarden het ging, wilde het parket niets kwijt. Voor de jeugdrechter moest de minderjarige dus niet verschijnen. "Deze beslissing werd onder meer genomen op basis van de persoonlijkheid en de aard van de feiten. Bovendien wil ik benadrukken dat op grond van de bevindingen van het onderzoek, er geen bewijzen gevonden zijn die deze bedreigingen in verband brengen met de zelfdoding van Inias", aldus Coppens. Sneer Tot slot had het parket nog een sneer klaar voor de "tendentieuze berichtgeving" in Het Laatste Nieuws. Die krant schreef dat de pesters vrijuit gaan. "De ouders werden onmiddellijk per brief op de hoogte gesteld van de beslissing van het parket. De dienst slachtofferonthaal zal wel verdere toelichting geven aan de ouders in alle sereniteit." (EA)