Een meisje van elf heeft dinsdagochtend een poging tot zelfdoding ondernomen op haar school in Sint-Stevens-Woluwe. Dat niemand het drama had zien aankomen, is voor psycholoog Nico De fauw geen verrassing.

Een meisje van elf jaar heeft dinsdag geprobeerd zelfmoord te plegen door op school uit het raam te springen. Ze overleefde de doodsmak van zes meter hoog. Volgens een ouder van een medeleerlinge werd ze gepest omdat ze te dik was. Het meisje, C.C. uit Sterrebeek, dat les volgt in de gemeentelijke basisschool in Sint-Stevens-Woluwe (Zaventem) glipte naar de eerste verdieping en sprong zonder aarzelen uit het raam van het computerlokaal.

Volgens directrice Marilyn Meulemans had geen enkele leerkracht het drama zien aankomen. Volgens psycholoog Nico De fauw is dat niet abnormaal. "Suïcidaal gedrag ontstaat meestal door psychische of sociale problemen. Kinderen of tieners die in een depressie zitten, gaan in zo'n geval niet de hele dag in bed blijven liggen. Integendeel, ze zullen zich net erg actief opstellen en soms gaan ze rebelleren."

"Aangezien de symptomen zo verschillen," legt De fauw uit, "gebeurt het vaak dat kinderen bij wie ADHD of hyperactiviteit wordt vermoed, uiteindelijk depressief blijken. Dat maakt het ook voor leerkrachten en ouders moeilijker om de symptomen op tijd te herkennen."

"Voor scholen is het vooral belangrijk om op voorhand na te denken over hoe ze omgaan met zelfdodingen of pogingen daartoe", vindt De fauw. "Gelukkig zijn zelfmoordpogingen bij kinderen onder twaalf jaar zeldzaam."

(SVB)

Wie over dit onderwerp wil praten, kan terecht op www.tele-onthaal.be of bij de Zelfmoordlijn op 02-649.95.55

Een meisje van elf heeft dinsdagochtend een poging tot zelfdoding ondernomen op haar school in Sint-Stevens-Woluwe. Dat niemand het drama had zien aankomen, is voor psycholoog Nico De fauw geen verrassing.Een meisje van elf jaar heeft dinsdag geprobeerd zelfmoord te plegen door op school uit het raam te springen. Ze overleefde de doodsmak van zes meter hoog. Volgens een ouder van een medeleerlinge werd ze gepest omdat ze te dik was. Het meisje, C.C. uit Sterrebeek, dat les volgt in de gemeentelijke basisschool in Sint-Stevens-Woluwe (Zaventem) glipte naar de eerste verdieping en sprong zonder aarzelen uit het raam van het computerlokaal.Volgens directrice Marilyn Meulemans had geen enkele leerkracht het drama zien aankomen. Volgens psycholoog Nico De fauw is dat niet abnormaal. "Suïcidaal gedrag ontstaat meestal door psychische of sociale problemen. Kinderen of tieners die in een depressie zitten, gaan in zo'n geval niet de hele dag in bed blijven liggen. Integendeel, ze zullen zich net erg actief opstellen en soms gaan ze rebelleren.""Aangezien de symptomen zo verschillen," legt De fauw uit, "gebeurt het vaak dat kinderen bij wie ADHD of hyperactiviteit wordt vermoed, uiteindelijk depressief blijken. Dat maakt het ook voor leerkrachten en ouders moeilijker om de symptomen op tijd te herkennen.""Voor scholen is het vooral belangrijk om op voorhand na te denken over hoe ze omgaan met zelfdodingen of pogingen daartoe", vindt De fauw. "Gelukkig zijn zelfmoordpogingen bij kinderen onder twaalf jaar zeldzaam."(SVB) Wie over dit onderwerp wil praten, kan terecht op www.tele-onthaal.be of bij de Zelfmoordlijn op 02-649.95.55