‘Gepersonaliseerde nummerplaten ontsnappen aan boetes’

© Belga Image

Wie een gepersonaliseerde nummerplaat heeft, heeft minder kans op een snelheidsboete. De camera’s die ingezet worden bij trajectcontrole kunnen de nummerplaten niet lezen.

Gegepersonaliseerde nummerplaten worden niet herkend door trajectcontroles en de ANPR-camera’s. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Op dit moment rijden in België zo’n 10.000 auto’s met gepersonaliseerde nummerplaten rond. Die nummerplaten kosten 1.000 euro, en leken de schatkist te helpen vullen.

Maar nu gaf minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de Kamer toe dat chauffeurs met een gepersonaliseerde nummerplaat minder kans hebben op een verkeersboete. . De speciale nummerplaten worden door de zogenaamde ANPR-camera’s immers niet herkend.

‘Zo snel mogelijk’

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) -dat eigenaar is van de camera’s- bevestigde het probleem, maar belooft de camera’s zo snel mogelijk aan te passen zodat die wel gepersonaliseerde nummerplaten kunnen ­lezen. De gewone flitspalen lezen de speciale nummerplaten wel.

Peter Bruyninckx van het Agentschap Wegen en Verkeer laat weten dat de camera’s van de trajectcontrole en de ANPR-camera’s niet meteen aangepast zullen worden. ‘We gaan eerst een grondig onderzoek uitvoeren om hier een mouw aan te passen’, klinkt het.

‘Schuldig verzuim’

Dat de trajectcontroles in Vlaanderen niet werken bij gepersonaliseerde nummerplaten, komt voor Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne neer op ‘schuldig verzuim van de overheid.’ Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1. ‘Men weet dit al een jaar, maar het is pas wanneer er een vraag over wordt gesteld in de Kamer, dat het wordt onderzocht.’

Van Quickenborne begrijpt niet dat het probleem nu pas opduikt. ‘Men weet dit al een jaar.’ Dat minister Jambon lijkt te suggereren dat de eigenaars hun gepersonaliseerde nummerplaat dan maar moeten terugsturen, noemt hij ‘kafka.’

‘Als de slimme camera’s in Londen, Zweden en Singapore gepersonaliseerde nummerplaten kunnen herkennen, dan moet dat ook bij ons kunnen’, zegt Van Quickenborne. (Belga/RR/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content