Georges Dallemagne (CDH) wil executie Tarik Jadaoun voorkomen: ‘Dode IS-strijders praten niet’

Tarik Jadaoun (rechts) in de cel in Bagdad. © BelgaImage

CDH-Kamerlid Georges Dallemagne wil dat ons land de executie van de Belgische IS-strijder Tarik Jadaoun voorkomt. ‘Mensen als hij zouden ons veel kunnen leren over de organisatie en financiering van de terreurgroep.’

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft Irak officieel gevraagd om de doodstraf van de Belgische IS-strijder Tarik Jadaoun niet uit te voeren, maar van een echt diplomatiek offensief om 29-jarige jihadstrijder uit Verviers van de galg te redden komt niets in huis. ‘Dat is ondermaats’, zegt het Brusselse CDH-Kamerlid Georges Dallemagne, een van de weinige politici die hun nek uitsteken in dit dossier. ‘Niet dat ik ook maar een greintje sympathie kan opbrengen voor figuren als Jadaoun. Ik was niet toevallig een actief lid van de onderzoekscommissie Terroristische Aanslagen. Het is overigens vanuit dat engagement dat ik naar dit dossier kijk.’

De internationale gemeenschap moet in Irak een gevangenis bouwen of financieren voor veroordeelde buitenlandse jihadstrijders.

Waarom?

Georges Dallemagne: Omdat dode IS-strijders niet praten. Mensen als Jadaoun zouden ons veel kunnen leren over de organisatie en financiering van de terreurgroep, en ook over de risico’s die we in eigen land lopen. Naast die pragmatische overweging zijn er uiteraard principiële bezwaren: de doodstraf valt niet te rijmen met onze opvattingen over de rechtstaat en het internationaal humanitair recht. Als je daar als land écht van overtuigd bent, moet je meer doen dan formeel protest aantekenen. En ten slotte vrees ik dat sympathisanten in eigen land de executie zouden kunnen recupereren. We mogen hun wrokgevoelens niet aanwakkeren door met onze principes te schipperen.

Wat kan België doen? We hebben geen uitleveringsakkoord of andere vorm van gerechtelijke samenwerking met Irak.

Dallemagne: Dat is ook het excuus van minister Reynders, maar er zijn wel degelijk contacten. Militair werken we samen met Irak, en ook onze inlichtingendiensten hebben ginder partners. Er zijn mogelijkheden.

Om wat te bereiken? Een uitlevering?

Dallemagne: Nee. Ik vind het perfect normaal dat Irak buitenlandse IS-strijders vervolgt en bestraft voor de misdrijven die ze in dat land hebben begaan. Ik pleit voor een alternatief: dat de internationale gemeenschap in Irak een gevangenis bouwt of financiert voor veroordeelde buitenlandse jihadstrijders. Ik denk in de eerste plaats aan Europese landen waarvan onderdanen bij de IS zitten. Want dit is maar een begin: er zullen nog meer gevallen als Jadaoun volgen. De Belgische regering moet die gevangenis op de Europese agenda zetten. Dat zou ook een kwestie van billijkheid zijn: we mogen Irak niet alleen laten opdraaien voor wat Europeanen in dat land hebben aangericht.

Dit artikel verschijnt woensdag 30 mei in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content